loca europeana

loca europeana
Loca europeană este o boală infecto-contagioasă produsă de Bacillus alvei, Streptococcus apis, Bacillus orphaeus, Bacterium eurydice.
Aceasta boala afecteaza larvele în stadiul de puiet necăpăcit.
Semne clinice:
•larvele nu aderă la peretele celulelor şi au un miros acru, oţetit sau uşor aromat;
•puietul este dispus neuniform în formă de pâlcuri cu goluri în punctele atacate;
•larvele au aspect transparent şi îşi schimbă culoarea din alb-sidefiu în galben şi la final maro închis;
•în fazele avansate ale bolii, după 10 – 20 zile larvele se dezhidratează şi se transformă în solzişori de culoare cenuşiu-brună care stau pe fundul celulelor.
Diagnostic:
•prezumtiv – pe baza semnelor clinice;
•cert – în laborator pe probe de fagure cu puiet suspectat (15×20 cm);
•diferenţiat – faţă de loca americană si puietul în sac.
Boala se manifesta in tot sezonul activ si este foarte contagioasa.
Tratament:
Locamicin 80 – 100 g prin prăfuirea fagurilor şi albinelor. Tratamente la 3 – 4 zile. Altele două la 5 – 7 zile şi/sau 1 kg de Locamicin/litru sirop, 250 ml/stup.
Se poate folosi şi oxitetraciclina.
Combatere:
Se îndepărtează fagurii cu puiet afectat (în fază incipientă) şi se vor topi într-un loc izolat. Se tratează întreaga stupină. Tratamentul se va efectua şi în primăvara anului următor.

Fiind o boala extrem de contagioasa, ea trebuie declarata, pentru ca si ceilalti apicultori sa stie din timp si sa isi poata lua masurile corecte de prevenire si combatere.