Persoanele in varsta se confrunta deseori cu o scadere a masei musculare pe masura ce imbatranesc.
Acest lucru se datoareaza in special unei rezistente la realimentare a acestor persoane, care incet incep sa piarda masa musculara dobandita in timpul vietii.
Medicii incearca ca printr-o alimentatie corespunzatoare, persoanele trecute de prima tinerete sa isi pastreze masa musculara si tonusul crescut.
Au fost cercetate numeroase alimente care prin proprietatile lor sa poata aduce un aport crescut de energie si proteine in organism, fara sa induca si efecte nocive asupra acestuia.
Implicit a fost luat in calcul si polenul de albine, cunoscut ca fiind bogat in proteine si vitamine.
Au fost realizate studii pe soareci batrani la care le-a fost redusa substantial ratia de hrana, dupa care au fost hraniti cu diferite doze de polen proaspat de albine.
S-a observat astfel ca dupa realimentare cu polen proaspat de albine, masa musculara si activitatea mitocondriala a crescut semnificativ.
Astfel, si in cazul persoanelor cu varste inaintate, care nu au alergie la polen, acesta poate fi folosit pentru suplimentarea hranei, si pentru aducerea unui aport important de proteine si energie in organism. Trebuie subliniat faptul ca este indicat folosirea polenului proaspat (sau congelat) poliflor si nu a polenului uscat, deoarece acesta din urma pierde prin procesul de uscare multe din proprietatile sale.
In acelasi timp, datorita continutului crescut de proteine si energie, polenul de albine ar putea fi folosit si de sportivii de performanta ca supliment nutritiv.