Generalitati
Propolisul este unul din principalele produse apicole cu actiune curativa exceptionala, fiind un adevarat antibiotic natural produs de albine.
Componentele propolisului pot fi identificate in sursele vegetale verzi vizitate de albine (conifere, plopi, alun, mesteacan, stejar, salcie) pentu a colecta rasini de pe scoarta si muguri.
Acesta contine rasini, balsamuri, ceara, uleiuri volatile, terpene, acizi grasi, vitamine (A, B, E, PP), ologoelemente (crom, cobalt, fier, magneziu), aminoacizi liberi, taninuri, etc.
Atât culoarea, cât şi aroma şi compoziţia chimică a propolisului diferă în funcţie de speciile vegetale de pe care s-au colectat materiile prime.
Tot acest complex de compusi organici s-a dovedit in timp extrem de eficient in combaterea unor boli, datorita marii diversitati de acţiuni terapeutice: bactericide, antiseptice, antivirale, antitoxice, antiparazitare, epitelizante, cicatrizante, antiinflamatoare, diuretice, analgezice, antitumorale, anticanceroase, regeneratoare şi stimulatoare ale sistemului imunitar.
Forme in care se utilizeaza
Datorita spectrului larg in care poate actiona, propolisul se foloseste in diferite forme:
* tinctura de propolis – se consuma cate 30-50 de picaturi de 2-3 ori pe zi, in amestec cu miere (fara a fi diluat cu apa)
* miere propolizata – se amesteca o lingurita de tinctura de propolis cu trei linguri de miere. Se recomanda la copii cate jumatate de lingurita de trei ori pe zi, iar la adulti cate o lingura de trei ori pe zi pentru intarirea sistemului imunitar si combaterea anemiei.
* unguent de propolis – utilizat pentru vindecarea unor rani usoare, eczeme, contuzii.
* pulbere de propolis – pentru tratarea ranilor mai mari
* propolis brut – o bucata de propolis cat o aluna se suge in gura si ajuta la tratarea afectiunilor locale ca amigdalita, faringita, gingivita.
* aerosoli
* spray cu propolis
* solutii
* ovule
* supozitoare
* siropuri
In acelasi timp propolisul si tinctura de propolis, alaturi de alte produse naturale, intra in compozitia unor retete recomandate pentru o larga gama de afectiuni (vezi categoria apiterapie), fiecare cu specific propriu. Aceste retete au fost elaborate in timp, verificate intai empiric, apoi si experimental, dovedindu-si in timp actiunea benefica asupra organismului uman.
Prepararea diferitelor forme de propolis
- tinctura de propolis
Se pun intr-o sticla inchisa la culoare 30 g propolis fin macinat peste care se adauga 100 ml alcool de 90 grade. Sticla se agita zilnic timp de doua saptamani si se pastreaza la intuneric. Dupa cele doua saptamani se filtreaza si se pune in sticlute inchise la culoare.
- mierea propolizata
Se amesteca o lingurita de propolis cu trei lingurite de miere.
- propolisul in forma bruta
Se suge cate o bucata de propolis de marimea unei alune ca o bomboana. Are inconvenientul ca adera pe dantura si este greu de curatat.
- unguent cu propolis
Intr-o cescuta cu untura incinsa (50 ml) la foc mic se adauga trei linguri de tinctura de propolis si o bucata de ceara de marimea unei alune. Se mesteca timp de 10 minute dupa care se ia de pe foc. Pana se raceste se mesteca ca unguentul sa devina omogen. Se pastreaza la frigider.
- apa de propolis
Se foloseste in unele cazuri, cand organismul nu suporta tinctura de propolis. La un pahar de apa se adauga cinci lingurite de propolis.
In curand veti gasi aici propolis si tinctura de propolis de vanzare, la cele mai avantajoase preturi.