schite stup vertical cu 12 rame

Producator stupi verticali, roinite, rame etc. Telefon 0265775754 sau la adresa http://ost64.apiardeal.ro/index.php
Azi va voi prezenta niste schite ale stupului vertical cu 12 rame (in varianta cu gratie Hanneman si fund antivaroua si in cea cu 10 rame ingrosate in cat).
Trebuie sa mentionez ca schitele acestui tip de stup vertical sunt preluate de la un coleg din forumul apicol apiardeal, un loc din care avem foarte multe de invatat prin grija colegilor de acolo.
schita stup vertical cu 12 rame
Stupul vertical, spre deosebire de cel orizontal, are marele avantaj ca ofera apicultorului posibilitatea de a extrage miere de albine pe sortimente, rezultand astfel o miere curata. Mai sunt si alte avantaje cum ar fi asigurarea linistii familiei de albine pe timpul extractiei si usurarea muncii apicultorului.
Stupul vertical prezentat in schitele urmatoare are avantajul ca, prin suprapunerea a doua caturi, se poate folosi si in cat rama Dadant 1/1, ceea ce usureaza de foarte multe ori munca apicultorului. In acelasi timp, catul cu rama redusa, este mai usor si se poate transporta mai usor.
Acest tip de stup poate fi construit cu fund antivaroua sau fund normal, iar intre cuib si magazie poate fi instalata gratia Hanneman care impiedica matca sa depuna oua in magazie.
O alta varianta a stupului vertical cu 12 rame poate folosi in magazie 10 rame ingrosate (de 45 mm). In acest caz nu mai este utila folosirea gratiei deoarece matca nu va mai depune oua in cat datorita adancimii celulelor din magazie.
schita stup vertical cu 12 rame si 10 rame in cat
Cred ca aceste schite sunt printre cele mai bine realizate, si pentru asta tin sa multumesc colegului Romikele.