Septicemia este o boală infectecţioasă produsă de Pseudomonas apiseptica şi Spiroplasma apis (avand o formă acută si cronică .
Boala ataca albinele adulte si in functie de bacteria ce actioneaza poate avea semne clinice putin diferite.
Principalele semne clinice la infectia cu Pseudomonas apiseptica:
•albinele moarte în faţa stupului care se desfac în părţi componente la cea mai mică atingere;
•albinele sunt incapabile de zbor sau părăsesc stupul cu manifestări nervoase;
Semnele clinice in cazul infectiei cu Spiroplasma apis:
•albinele au abdomen mărit si sunt incapabile de zbor, prezentand tremurături musculare;
•albinele incapabile de zbor merg în jurul stupului şi apoi mor;
Diagnosticul poate fi pus de catre apicultor pe baza semnelor clinice sau se poate analiza o proba de 30-50 albine vii sau muribunde (in acest caz diagnosticul fiind unul exact).
Simptomele se aseamana mult si cu cele din septicemiile produse de virusuri, rickettsii, nosemoza acută, virozele cu simptomatologie nervoasă şi intoxcaţiile cu pesticide.
Boala se manifesta in tot sezonul activ (in cazul infectiei cu Pseudomonas) si in special in luna mai (cand agentul patogen este Spiroplasma).
Substanta utilizata pentru tratament este Oxitetraciclină, 0,5 g / litru sirop în porţii de 250 – 500 ml, 4 -5 administrări la interval de 4 -5 zile.
Combaterea se realizeaza prin indepartarea albinelor moarte de pe fundul stupului şi din faţa acestuia, dezinfectarea stupului.
Mai important este ca aceasta boala poate fi prevenita prin mentinerea unei stari normale in familia de albine, aerisirea stupului si prevenirea condensului, asigurarea de material genetic corespunzator (matci de calitate).