In aceasta iarna, din lipsa de ocupatie, am urmarit cu deosebit interes filmele lui Dan Margarit, un apicultor roman ce acum profeseaza in Canada.
Filmele pot fi urmarite pe YOU TUBE dupa cautarea „apicultura la distanta”.
Pot spune ca aceste filme mi-au modificat substantial viziunea asupra apiculturii, insa nu tot ce se spune trebuie si aplicat la noi in tara.
Domnul Margarit reuseste sa ne prezinte intregul sistem folosit de el in Canada, un sistem foarte performant de la care cu siguranta noi romanii avem foarte multe de invatat.
Filmuletele prezinta aproape tot sistemul folosit – tipul de lada, tipul de albina, baza melifera, tratamente etc.
Acest sistem se poate folosi si la noi insa fata de canadieni la noi apar urmatoarele probleme:
– distantele intre stupine nu sunt reglementate – in Romania oricand se pot aduce pe o zona mult mai multe familii de albine decat ofera zona respectiva, cu implicatii negative in productia de miere, mentinerea calitatii genetice si in sanatatea propriei stupine.
– tratamentele sunt un pic diferite fata de tara noastra – unele medicamente la noi nu sunt permise (acest aspect eu il consider unul pozitiv)
– siguranta stupinelor este mult crescuta – la noi de cand se pot accesa fonduri europene se fura familii de albine „ca in codru”.
Oricum aceste filme sunt foarte educative si fiecare putem invata foarte multe lucruri pozitive cum ar fi:
– alegerea albinei sau calitatea materialului genetic – cred ca acest aspect este cel mai important, asa cum spunea si dl. Dan Margarit, insa nu sunt de acord ca la noi sa poata fi introduse alte rase de albine decat cele locale. Putem foarte bine selectiona rasele locale si putem obtine cu acestea productii multumitoare in loc sa aducem alte rase neadaptate la conditiile tarii noastre sau la bolile si daunatorii din zona.
– detaliile despre tranzvazarea si obtinerea reginelor (atentie la detalii) – noi de multe ori nu dam atentie tuturor acestor detalii
– tipul de fund folosit la stupi, corpurile de aceeasi dimensiune si tipul capacului cu orificiu de hranire si urdinis superior.
– alaturarea iarna a patru familii de albine pentru a economisii energie si eventuala protejare a acestora (izolarea)
– cantitatea de hrana lasata iarna familiilor de albine
– mentinerea unei stari fitosanitare corespunzatoare in stupina
Cred ca „apicultura la distanta” oferita de Dan Margarit este un exemplu pentru toti apicultorii despre felul in care se poate face apicultura, binenteles cu multa munca si pasiune.
Filmele pot fi gasite si la adresa lui Dan Margarit