boli necontagioase la albine

intoxicatiile

Intoxicaţiile albinelor reprezintă o problemă importantă deoarece datorită lor se pierd anual zeci de mii de familii de albine. Din păcate intoxicaţiile nu pot fi combătute ci doar prevenite. În funcţie de natura agentului toxic, intoxicaţiile se clasifică în:
•intoxicaţii alimentare cu polen, miere de mană, nectar toxic sau zahăr impur;
•intoxicaţii medicamentoase datorate excesului de antibiotice, sulfamide, antiparazitare sau chimioterapice;
•intoxicaţii cu pesticide;
•intoxicaţii datorate noxelor industriale;
Intoxicaţiile pot fi acute sau cronice.
1. Intoxicatia acută – când mortalitatea este importantă, intr-un interval de timp scurt, fiind însoţită de urmatoarele semne:
– moartea majorităţii albinelor culegătoare,
– moartea puietului şi mătcilor datorită hranei toxice;
2. Intoxicatia cronica – când mortalitatea durează un timp îndelungat (uneori tot timpul anului), fiind însoţită de apariţia albinelor cu malformaţii, a celor incapabile de eclozionare, schimbarea deasă a mătcilor, micşorarea lentă a familiei de albine etc.
Diagnosticarea se face în laborator prin examen toxicologic pe eşantioane de 100 – 200 albine muribunde sau moarte, faguri cu puiet şi rezerve de hrană.

Diareea

Diareea albinelor este tulburarea fiziologică manifestată prin eliminarea de excremente de consitenţă scăzută, cu modificări de culoare şi miros, conţinând polen nedigerat.
De obicei apare datorită hranei necorespunzătoare administrata in timpul iernii si primavara. Albinele afectate de diaree sunt agitate şi au abdomenul mărit. Prevenirea se face în special prin asigurarea unei hrane de bună calitate, în special iarna, în acest anotimp lipsa polenului şi a mierii conducând la slabirea rezistenţei albinelor.
Tratamentul diareei se realizează cu sirop de zahăr din plante medicinale (mentă, coada şoricelului etc.). Dacă sunt necesare suplimentări de hrană, la sfârşitul iernii şi începutul primăverii, se pot da turte din miere, zahăr şi Protofil sau sirop cu adaos de Protofil (20 ml / litru) si lapte integral (50 ml / litru) sau lapte praf (10 – 20 g / litru).

Anomalii ale matcilor

Anomaliile mătcilor sunt produse de boli, manipulare greşită, tulburări morfo-funcţionale sau congenitale.
Se întâlnesc urmatoarele anomalii: mătcile trântoriţe care depun ouă din care ies numai trântori, aplazia ovarelor, obstrucţia oviductelor , etc, boli ce determină tulburări în depunerea ouălor.
Mătcile cu astfel de anomalii trebuies schimbate imediat deoarece influenţează negativ activitatea întregii familii din anul respectiv si anul urmator.