calendarul apicultorului – decembrie

Chiar daca pentru noi decembrie reprezinta ultima luna din an, luna in care ne bucuram de sarbatorile de iarna, pentru albine reprezinta inca o luna de repaus in care sunt nevoite sa reziste sezonului rece.
Familia de albine se afla stransa in ghem iar albinele isi schimba pozitia pentru a rezista mai bine peste iarna. Astfel albinele din coaja ghemului, ce suporta si temperaturile cele mai scazute, trec in miezul ghemului iar albinele din miez trec in coaja ghemului.
Acest sistem complex „ghemul de iernare” este rezultatul evolutiei in timp a albinei si reprezinta un sistem energetic destul de eficient pe care noi oamenii nu il detinem (putem chiar invata din rezultatul acestei evolutii).
Daca familiile de albine au fost bine pregatite in toamna, luna decembrie va trece usor si pentru ele (hrana indestulatoare, de calitate, dispusa la indemana, tratamente la timp, stupina protejata de vant, izolarea corespunzatoare a stupilor).
In aceasta perioada familia de albine nu creste puiet, cantitatea de hrana consuma fiind folosita doar la producerea de energie.
Cantitatea de hrana consumata de familia de albine depinde de o serie de factori printre care amintim: cantitatea de albina din familie, temperatura exterioara, vant, gradul de pregatire a familiei de albine pentru iarna.
Trebuie sa amintim ca familiile slabe consuma mai mult ca familiile puternice (raportat la cantitatea de albina existenta) iar uzura acestora este mult mai accentuata (in primavara cantitatea de puiet crescut fiind mult diminuata).
In luna decembrie, apicultorului ii revin destul de putine sarcini in stupina (calendarul acestuia este lejer):

  • „ascultarea stupilor” – se realizeaza de obicei o data pe saptamana. Practic se lovesc usor stupii si se asculta zgomotul produs (urechea se aseaza in dreptul urdinisului sau se foloseste un stetoscop). Zgomotul ne da detalii importante despre starea familiei de albine. Un bazait puternic si scurt ne indica o stare normala a familiei de albine. Un bazait puternic ce nu se se opreste indica faptul ca familia este in suferinta. Un zumzet indelung, slab, asemanator fosnetului frunzelor indica o familiei infometata. Un zumzet indelung, neuniform, asemanator cu un plans indica o familie orfana.
  • asigurarea linistii – este cel mai important aspect de urmarit. Se inlatura orice sursa de zgomot din stupina. In caz contrar familia de albine va fi nelinistita, va consuma mai mult, albina va fi mai uzata, si poate chiar murii din lipsa de hrana.
  • inlesnirea si supravegherea zborurilor de curatire – daca avem norocul sa se produca (temperatura trebuie sa fie peste 13 grade). Se aseaza frunze uscate si paie in fata stupilor, se scot albinele moarte pe urdinis cu o sarma (foarte usor pentru a nu deranja familia de albine), se observa comportamentul albinelor.
  • daca apar ferestre cu temperaturi mai ridicate (peste 14 garde) se poate realiza si controlul iernarii – se ridica usor podisorul si se observa ghemul de iernare (daca acesta este bine pozitionat). Locul ghemului ne poate oferii unele informatii (ex. ghem sus pe rame – lipsa hrana, etc). Se poate intervenii daca se observa unele aspecte ce pot duce la moartea familiei respective (lipsa hrana, rozatoare, umezeala excesiva, etc)
  • apicultorul isi va reface inventarul apicol si se va apleca cu mai multa grija asupra cunostintelor teoretice.