calendarul apicultorului – noiembrie

Luna noiembrie este luna in care albinele intra la iernare in toate zonele tarii. Perioada de iernare este foarte importanta pentru apicultori pentru ca in functie de cum ierneaza familiile de albine vom avea sau nu satisfactii de pe urma lor.
Perioada de iernare difera foarte mult in functie de zonele tarii, astfel specificul apiculturii fiind diferit.
Daca in zona de sud si vest a tarii, unde clima este mai blanda, familiile de albine beneficiaza de mai multe ferestre cu temperaturi mai ridicate, in care pot sa faca zboruri de curatite intense, in zona de nord a tarii sunt situatii in care albinele nu ies la zbor si cate 5-6 luni de zile.
Astfel, apicultorii diferitelor zone din tara stiu sa isi pregateasca de iernare familiile de albine in mod relativ diferit (de la cantitatea si calitatea hranei asigurate, populatia familiei de albine,pana la izolarea termica a stupilor).
In acesta perioada in general familia de albine se afla „stransa in ghem” incepand din momentul cand temperatura este in jur de 12 grade, cand sunt intr-un ghem mai rasfirat, sau la 8 grade, cand sunt intr-un ghem mai strans si albinele sunt practic amortite.
Ghemul de iernare este un tot unitar de forma sferica format din coaja ghemului si miezul acestuia. In coaja se gasesc cateva randuri de albine ce vin in contact direct cu mediul exterior. In coaja ghemului se mentine o temperatura de 8-10 grade celsius in timp ce in centrul ghemului temperatura este de minim 14 grade. Caldura radiaza din centrul ghemului inspre coaja, asigurand eficienta energetica a intregului mecanism. In centrul ghemului se afla matca, care in ultima decada a lunii februarie incepe sa ponteze – uneori mai devreme (moment in care temperatura din centrul ghemului creste la 34-36 grade).
Apicultorul are putine lucruri de facut in aceasta perioada (noiembrie):

  • asigurarea linistii in stupina – acesta este cel mai important lucru pe care apicultorul poate sa il faca. Se previne deranjarea familiilor de albine de catre pasari si animale, si mai ales de catre oameni. Orice zgomot produs in aceasta perioada dauneaza familiei de albine.
  • „ascultarea familiilor de albine” – periodic se realizeaza acest lucru (la cateva saptamani). In functie de sunetul produs de familie ne dam seama daca aceasta este in suferinta.
  • stimularea si supravegherea zborurilor de curatire – daca apar perioade mai calde cu temperaturi peste 13 grade se stimuleaza zborurile de curatire, iar daca este zapada se aseaza paie uscate sau frunze uscate in fata stupilor pentru a evita pierderile de albine (albinele picate in zapada mor de frig)
  • se topeste si conditioneaza ceara (daca acest lucru nu s-a facut deja)
  • se repara cutiile de stupi vechi si se fac si alte cutii (se asigura un plus de minim 30 % fata de familiile de albine de care dispunem), se fac rame, se insarmeaza ramele, etc
  • se realizeaza o reinnoire a cunostiintelor apicole din carti de specialitate sau alte surse (ex. schimburi de experienta de pe forumuri)