calendarul apicultorului – ianuarie

Ianuarie este prima luna din an, si nu reprezinta inceputul anului apicol (anul apicol incepe in luna august a anului anterior).
In aceasta perioada apicultorul poate realiza urmatoarele lucrari specifice:
– asigurarea linistii familiilor de albine. Se inlatura orice sursa de zgomot ce ar putea dauna familiilor de albine – pasarile,animalele, soareci intrati in stupi pot dauna grav familiilor de albine.
– verificarea auditiva a familiilor de albine (se pot identifica cazurile in care familia de albine este in suferinta – in special din lipsa hranei, si se poate intervenii unde este cazul)
– supravegherea zborurile de curatire (daca avem norocul si vremea permite acest lucru) – Se deschis urdinisele, se indeparteaza eventualele albine moarte ce blocheaza urdinisul, se aseaza un strat de paie in fata stupilor pentru a evita ca albinele ce ajung in zapada sa moara de frig;
– indepartarea zapezii excesive din dreptul urdinisului (in special a celei ce a facut crusta de gheata si blocheaza urdinisul ducand la sufocarea familiei de albine). Acest lucru se poate realiza prin turnarea de apa calda pe scandurica de zbor (se realizeaza o indepartare rapida fara a deranja familia de albine);
– curatirea stupilor de rezerva si dezinfectarea acestora;
– confectionarea de rame si stupi noi, insarmarea ramelor (tensionarea sarmelor fiind realizata la lipirea fagurilor);
– perfectionarea teoretica a apicultorului pentru a putea face fata noilor tendinte din apicultura.

Spre sfarsitul lunii ianuarie familia de albine incepe sa produca primul puiet.
In acest sens activitatea incepe sa creasca, temperatura in centrul ghemului creste pana la 34-35 grade iar matca depune intre 20 si 100 oua pe zi. Puietul este situat in centrul ghemului si are o dezvoltare destul de restransa. In functie de zona geografica primul puiet apare de la sfarsitul lunii ianuarie pana la sfarsitul lunii februarie (intai apare in zona de sud si in Banat, in timp ce in nordul tarii apare incepand de la jumatatea lunii februarie).
In zilele mai calde se pot adauga turte din miere si zahar sau miere in familiile care la controlul auditiv au fost suspectate ca ar fi fara hrana (turtele se aplica deasupra ghemului). Nu se va intervenii cu turte proteice decat din luna februarie, si numai dupa realizarea unui zbor de curatire intens.

Pentru apicultorii incepatori trebuie de retinut ca linistea in aceasta perioada este vitala familiilor de albine.