inseminarea artificiala a matcilor

Inseminarea artificiala a matcilor reprezinta in Romania doar un tel foarte greu de realizat.
Toate tarile dezvoltate, in care se face o apicultura eficienta, folosesc acest procedeu de inseminare artificiala, pentru a obtine material genetic de calitate superioara, capabil sa realizeze productii importante de miere.
Stim cu totii ce rol important joaca selectia in orice stupina, insa putini isi imagineaza ce spor poate aduce o inseminare artificiala a matcilor cu instrumente potrivite.
Orice selectie realizata in stupina proprie nu este o selectie controlata deoarece, in majoritatea cazurilor, provenienta trantorilor nu o putem controla (matca se imperecheaza cu mai multi trantori, la distante destul de mari).
In acest fel, desi facem eforturi importante pentru a avea matci calitativ superioare, selectionate din familii cu insusiri genetice deosebite, in momentul in care matca se imperecheza, o mare parte din efortul nostru se pierde datorita materialului genetic oferit de partea masculina (trantori).
Din acest motiv, pentru a realiza material genetic exceptional, avem nevoie atat de matci provenite din familii selectionate, cat si de trantori proveniti din familii de exceptie.
Pentru a realiza acest lucru, avem nevoie de aparate de inseminare artificiala a matcilor si de personal calificat care sa faca acest lucru.
In tarile dezvoltate, in care cercetarea joaca un rol primordial in dezvoltarea apicola, atat selectia, cat si inseminarea artificiala este realizata in centre de cercetare apicola, iar materialul genetic rezultat este unul pe masura.
In linkul urmator puteti vedea cum se realizeaza acest lucru la altii.

Se poate observa grija pe care o poarta cercetatorii pentru orice detaliu, incepand de la curatenia si tehnologia folosita, pana la evitarea consangvinizarii si promovarea diversitatii genetice prin amestecarea materialului seminal provenit de la mai multi trantori.
Se urmareste pe rand maturitatea sexuala a trantorilor, maturitatea matcii (dupa sase zile), adormirea matcii cu dioxid de carbon, igiena aparatului de inseminare si a locului inseminarii, extragerea materialului seminal de la trantori (folosirea unui numar minim de 8 trantori donatori de sperma – ei folosind mixarea materialului seminal de la cateva zeci de trantori), cantitatea de material seminal introdusa (cantitatea donata de 8-10 trantori), modul de introducere a materialului seminal, reintroducerea in nucleul din care a fost luata matca, urmarirea inceperii depunerii pontei.
Ma intreb daca vom ajunge si noi romanii la un asa grad de profesionalism sau vom ramane la „merge si asa”.
Oricum, la ora actuala, Romania cred ca este campioana la adunat roiuri din pomi.