Luna iunie reprezinta perioada din an in care familiile de albine ating maximul de dezvoltare. In aceasta perioada in natura se gaseste foarte mult nectar si polen iar ponta matcii atinge un maxim. Incet incet albinele doici din familie devin din ce in ce mai numeroase, si daca la inceputul sezonului o albina doica hranea mai multe larve, acum o larva este ingrijita de mai multe albine doici.
In aceste conditii, cand apar ferestre cu lipsa de cules, familiile de albine incep sa se gandeasca serios la roit, iar o familie intrata in frigurile roitului nu va mai asigura productii importante de miere.
De obicei frigurile roitului sunt determinate de unul sau mai multi factori : ventilatie insuficienta, lipsa de spatiu pentru depozitarea nectarului, albine doici foarte multe, blocarea cuibului, material genetic de slaba calitate (albine roitoare).
Apicultorului ii revin urmatoarele sarcini:
- asigurarea spatiului necesar depunerii nectarului (prin extragerea la timp a mierii sau adaugarea de magazii de recolta)
- deblocarea cuibului prin extragerea mierii (daca este cazul)
- producerea de matci de rezerva necesare pentru inlocuirea matcilor batrane sau a celor defecte (se urmareste promovarea materialului genetic valoros, provenit din familii de albine ce indeplinesc mai multe conditii: instinct de acumulare dezvoltat, rezistenta buna la iernare, aspectul puietului, igiena cuibului, rezistenta la boli, blandete, instinct de roire foarte redus, etc.)
- formarea nucleelor de imperechere
- asigurarea unei bune ventilatii (deschiderea urdinisului, a fundurilor la stupii cu plasa, etc) si protejarea impotriva insolatiei (prin asezarea stupilor la umbra sau acoperirea stupilor cu diverse materiale)
- urmarirea cu atentie a starii de sanatate si intervenirea la timp in caz de focar de infectie
- formarea roilor artificiali (cu matci selectionate sau botci provenite din familii valoroase)
- prinderea roilor naturali (daca este cazul). Roi aflati in miscare se pot stropii cu apa sau se indreapta spre ei un fascicol de lumina obtinut cu ajutorul unei oglinde. In ambele cazuri roiul se va aseza si il vom putea prinde.
In perioadele cu cules abundent este indicat ca familiile de albine sa fie cat mai putin deranjate. Culesul de nectar se cuantifica cu ajutorul cantarului de control si nu se deschid stupii foarte des.
In aceasta luna iunie apicultorul trebuie sa fie prezent in stupina pentru a obtine rezultatele pe care si le doreste.