Luna mai, desi cu schimbari climatice destul de importante, reprezinta luna cu cele mai multe flori, si implicit cu cresteri importante de cules.
In aceasta perioada (luna mai) apicultorul trebuie sa fie foarte activ deoarece de lucrarile apicole depinde mare parte din realizarile anului in curs.
Daca in luna mai apicultorul nu este sensibil la nevoile familiilor de albine, anul apicol va fi compromis (nu se vor realiza productiile dorite).
In aceasta luna infloresc majoritatea florilor, iar polenul si nectarul se gasesc in natura din abundenta.
Luna mai este si luna in care infloreste salcamul (cel putin in sudul tarii unde sunt cele mai importante masive de salcam), iar acest cules daca ne prinde cu familii slabe, incapabile sa fructifice acest cules, atunci si profitul din albinarit este mult diminuat sau compromis total.
Apicultorul va avea o luna mai incarcata in care va urmarii in principal urmatoarele (calendarul apicultorului din luna mai):
- largirea periodica a cuibului – la inceput se face cu faguri crescuti buni de ouat (inchisi la culoare), dispusi la marginea puietului, apoi cu faguri crescuti ce se pozitioneaza in centrul cuibului, si spre sfarsitul lunii mai chiar cu faguri artificiali. In fiecare an se cresc aproximativ 1/3 din numarul de faguri din cuib. Aceasta actiune depinde foarte mult si de culesul existent in natura (la un cules sustinut se pot creste mai multi faguri; de obicei cresterea fagurilor incepe cand infloresc pomii fructiferi, in aceasta perioada fiind crescuti si cei mai frumosi faguri, fara celule de trantori)
- verificarea si ridicarea la timp a ramei claditoare – rama claditoare in care regina depune oua de trantori ne poate da indicii importante despre starea familiei de albine (ex. cand se pregateste de roit, daca are cules, etc). In plus ea ne ajuta in lupta contra varoa (prin recoltarea acesteia cand puietul de trantor este capacit)
- ajutarea familiilor slabe cu faguri cu puiet capacit – in acest fel folosim puietul ridicat de la familiile foarte puternice impiedicand roirea acestora. Aceasta actiune trebuie completata si cu schimbarea matcii in familiile slabe deoarece in majoritatea cazurilor ea este cauza stagnarii familiei (cu exceptia aparitiei unor boli)
- asigurarea spatiului necesar depunerii nectarului – acum se asigura spatiul necesar pentru depunerea nectarului prin adaugarea de magazii in cazul familiilor asezate in stupi verticali sau prin adaugarea de rame la cei orizontali. Daca nu se asigura spatiu la timp, albinele vor bloca cuibul, matca nu va avea unde sa mai depuna oua iar familia fie isi va incetinii cresterea, fie va intra in frigurile roitului.
- inceperea cresterii primei serii de matci – nu se va suprapune peste culesul principal deoarece albinele nu vor ingrijii corespunzator botcile.
- extragerea mierii din faguri – daca extragerea mierii intarzie si se realizeaza blocarea cuibului familia de albine va avea de suferit. Se poate evita acest lucru prin adaugarea mai multor magazine pe cuib (daca vremea nu este rece).
- urmarirea starii de sanatate a familiilor de albine – in acesta luna pot apare diferite boli ce slabesc sau duc chiar la disparitia familiilor de albine. Observarea la timp a unui focar de infectie previne extinderea bolii in stupina.
- colectarea de polen – acum este momentul optim ca apicultorul sa instaleze colectoarele de polen si sa realizeze si o productie insemnata de polen (polen ce poate fi folosit in primavara urmatoare pentru stimularea familiilor de albine sau poate aduce un venit suplimentar)
- inceperea recoltarii de laptisor de matca – pentru apicultorii ce produc acest tip de produs apicol.
- prevenirea intrarii in frigurile roitului – familiilor de albine cu matci selectionate li se va asigura spatiu necesar depunerii nectarului, ventilatie corespunzataore si culesuri sustinute. Se mai poate ridica periodic puiet capacit si ajuta familiile slabe. Pentru familiile de albine cu matci roitoare lucrurile se complica (se fac primele roiuri artificiale la aparitia primelor botci, etc). O familie de albine intrata in frigurile roitului nu va mai culege miere, va compromite culesurile principale, va strica fagurii artificiali nou crescuti, etc.. In plus apicultorul va avea mult mai mult de lucru cu ruperea botcilor, formarea roiurilor artificiale, prinderea roiurilor naturale, etc.
- formarea roilor artificiali (spre sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie)- in conditii normale, dupa trecerea culesului de salcam (sau a culesului principal din luna mai), familia de albine atinge o dezvoltare maxima, iar in lipsa unor culesuri sustinute in continuare, va avea toate conditiile sa intre in frigurile roitului. In acest moment, apicultorul, pentru a prevenii acest lucru, va trece la formarea roilor artificiali, folosind regine selectionate cumparate sau produse in stupina proprie. Se pot folosi si botci de roire, insa matcile obtinute vor fi si ele roitoare (cu toate dezavantajele lor).
- apicultorii ce fac stuparit pastoral vor deplasa stupii in locatiile stabilite (cu tot ce implica acest lucru – transport, avize, perioada optima transport, vatra temporara, etc).
In mod normal, daca apicultorul a realizat bine toate lucrarile specifice, familiile de albine ajung la o dezvoltare maxima in perioada culesului principal de salcam, ceea ce va asigura, daca vremea permite, productii satisfacatoare de miere.