calendarul apicultorului – octombrie

Luna octombrie este luna in care apicultorul mai poate face ultimele retusuri, pentru a putea ierna familiile de albine in conditii corespunzatoare.
Apar ferestrele de vreme foarte rece ce alterneaza cu vreme calda.
Flora de pe care albinele mai pot aduce putin polen este destul de saraca.
Matcile, chiar si cele tinere isi inceteaza ouatul (chiar si in stupii care au schimbat linistit matcile in august mai poate fi gasit doar foarte putin puiet capacit).
Orice continuare a cresterii de puiet se va produce cu efort suplimentar, efort ce se va rasfrange in diminuarea rezervelor de hrana si uzarea albinei de iernare.
Albinele tinere efectueaza zboruri de recunoastere, fapt ce este benefic familiei de albine.
In noptile reci, cand temperaturile coboara sub 8 grade, albinele se strang in ghem, iar prezenta puietului dauneaza deoarece efortul energetic este crescut.
Apicultorului ii revin urmatoarele sarcini (calendar de luna octombrie):

  • stramtorarea cuibului si organizarea acestuia – cuibul se stramtoreaza la numarul de rame bine ocupate de albine (in acest sens se poate lua podisorul in noptile mai reci pentru a observa cat se intinde ghemul). In ce priveste dispunerea ramelor cu hrana parerile sunt impartite. Important este ca toate ramele ramase in cuib sa fie pline cu rezerve de hrana (minim 1/2 din rama). Trebuie luat in calcul ca familia de albine se misca pe verticala (consuma hrana de sus in jos), iar ramele cu putina hrana lasate in mijlocul cuibului pot duce la infometarea familiei de albine (sau moartea acesteia in special primavara) daca acestea nu se pot muta dupa hrana. Modul de asezare a fagurilor poate fi bilateral, central (preferat de catre multi apicultori) sau unilateral (ultimul in cazul cand se ierneaza cate doi in stup).
  • instalarea gratiilor la urdinise impotriva soarecilor – soarecii iarna se retrag spre locuri mai prielnice, iar prezenta rozatoarelor in cuib poate duce la moartea familiei de albine.
  • roii slabi sau familiile slabe este indicat a se ierna cate doua intr-un stup, despartiti de o diafragma etansa (eventual cu o mica fereastra de plasa de sarma). In acest caz acestia vor trece mai bine iarna.
  • efectuarea ultimelor tratamente – obligatoriu ultimul in lipsa puietului.
  • izolarea cuibului – si aici parerile sunt impartite. Un cuib prea „infofolit” va retine umezeaza cu tot ce implica aceasta. Majoritatea apicultorilor prefera o „iernare uscata” chiar daca in acest fel familia va consuma un pic mai mult. De retinut este ca nu frigul dauneaza familiilor de albine ci curentii de aer puternici. Deci asigurarea aerisirii este esentiala pentru o buna iernare a familiei de albine.
  • protectia stupinei contra curentilor de aer – se poate realiza prin diverse metode, dupa posibilitati.
  • inclinarea usoara a stupilor pentru a permite apei din condens sa iasa din stup – se realizeaza o inclinare usoara inspre urdinis, sau se pot folosi direct stupi cu fund inclinat.
  • asigurarea linistii in stupina

Daca nici acum apicultorul nu ia ultimele masuri de precautie, iernarea familiilor de albine va avea de suferit si implicit si productia anului urmator (daca va putea spune ca mai are cu ce face productie).
Noi va dorim iernare uscata si fara pierderi.