Aspecte generale
Gaselnita (molia cerii) este un mic fluture care prin larvele sale aduce multe neajunsuri apiculturii.
Desi sunt mai multe specii, cele mai daunatoare pentru apicultura sunt molia mare (Galleria melonella) si molia mica (Achroea grisella).
Practic, orice apicultor se confrunta anual cu acest daunator, care prin larvele sale ataca fagurii pastrati la rezerva sau pe cei din familiile slabe de albine.
Atacul se poate limita doar la portiuni din fagure, cand familia de albine poate tine sub control gaselnita, sau poate fi puternic, in cazul familiilor de albine slabe, cand fagurii sunt cuprinsi in intregine de galeriile acestor larve. In acest ultim caz intai sunt afectati fagurii laterali, neacoperiti de albine, urmand ca apoi atacul sa evolueze si la fagurii cu puiet, cand larvele gaselnitei sunt din ce in ce mai multe si afecteaza si puietul de albina.
Profilactic se recomanda pastrarea in stupina doar a unor familii de albine puternice, in care larvele acestui daunator nu se pot dezvolta deoarece albinele curata tot timpul fagurii si inlatura eventualele oua si larve.
Combatere
In caz de atac asupra familiei de albine se iau urmatoarele masuri:
– se restrange familia de albine doar pe fagurii bine acoperiti de albine
– se inlatura fagurii puternic afectati si se topesc
– in cazul fagurilor putin afectati se deschid galeriile cu un obiect ascutit astfel incat albinele sa le poata curata. Se inlatura cu aceasta ocazie larvele si coconii de gaselnita.
– se curata fundul si peretii stupilor
– se micsoreaza urdinisul
In depozitele de faguri se iau urmatoarele masuri:
– pentru prevenirea atacului de gaselnita se trateaza fagurii cu bioxid de sulf in spatii inchise ermetic (repetat la fiecare 2-3 saptamani pentru ca nu sunt distruse si ouale de gaselnita) sau cu acid acetic glacial.
– unii apicultori recurg la congelarea fagurilor (cu exceptia celor cu miere) ce le asigura o protectie pentru circa trei luni de zile
– altii pastreaza fagurii cu putina naftalina
– in lipsa de spatiu, fagurii pot fi pastrati si in aer liber, in corpuri de stupi multietajati, cu sita pe fund (sita cu ochiuri sub 1 mm). In acest fel, inghetul din timpul iernii pastreaza fagurii in conditii de siguranta, molia neputand sa se dezvolte la temperaturi negative.
– fagurii mai pot fi dezinfectati si protejati cu ajutorul razelor ultraviolete, insa este necesar un dispozitiv special
– mai nou se dezvolta si tratamente biologice pe baza de bacterii ce ataca aceste specii de molii, insa tratamentul este destul de laborios si costisitor.