Anul 2012 este un an apicol destul de precar.
Daca toamna anului 2011 a fost marcata de seceta, primavara anului 2012 s-a caracterizat printr-un exces de umiditate ridicat, colaborat cu o perioada extinsa de temperaturi scazute.
Acest complex de factori a avut efecte nefaste asupra sectorului apicol dupa cum urmeaza:
– familiile de albine au iesit destul de slabite din iarna, iar dezvoltarea acestora a fost mult incetinita din cauza temperaturilor scazute din lunile martie, aprilie si chiar mai;
– culturile de rapita au fost compromise inca din toamna fapt ce a compromis si primul cules important al anului 2012;
– natura a avut o evolutie exploziva in timp foarte scurt ceea ce a scurtat foarte mult perioada de cules activa;
– salcamul, arbore ce ofera principalul cules pentru albine, a inflorit destul de repede si a durat o perioada foarte scurta, ceea ce a dus la productii foarte scazute de miere de salcam (acest fapt s-a suprapus si peste familiile destul de slab dezvoltate din timpul salcamului).
– faneata a inflorit destul de abundent, insa ploile au scuturat floarea si au impiedicat colectarea nectarului
– teiul se pare ca a inflorit destul de abundent si s-a suprapus peste o perioada favorabila, ceea ce va determina o productie de miere de tei corespunzatoare.
– mai urmeaza doar floarea soarelui ce ar putea sa mai echilibreze acest an apicol slab.
Ca o concluzie, anul 2012 este unul destul de slab iar in consecinta mierea de albine nefalsificata va fi destul de greu de gasit.
Cumparatorii trebuie sa isi aleaga cu grija furnizorii de miere de albine, daca nu vor ca in loc de miere naturala de albine sa consume zahar transformat.
Este totusi bine ca productia slaba de miere din acest an vine dupa o productie record in anul 2011, asa ca cine a facut unele rezerve de miere va avea de castigat.