hrana proteica pentru albine

hrana proteica pentru albine
Hranirea proteica a familiilor de albine reprezinta o practica apicola din ce in ce mai des intalnita.
Pentru ca familiile noastre de albine sa se dezvolte corespunzator si sa fie in dezvoltare maxima la marile culesuri din natura, aceste hraniri proteice sunt mai mult decat necesare in conditiile lipsei de polen din natura.
Prin astfel de hraniri vom determina matca sa ponteze mai devreme iar dezvoltarea familiei de albine va avea mult de castigat.
Trebuie mentionat ca astfel de hraniri proteice se fac numai in lipsa polenului din natura sau in lipsa pasturii din stup.
In cazul in care familia de albine are la dispozitie polen proaspat sau pastura, aceste hraniri proteice nu isi au rostul deoarece familiile de albine nu vor consuma aceste amestecuri.
In schimb in cazul in care primavara este tarzie (cum este cea din anul 2011), iar pastura lipseste din stup, hranirile proteice fac ca familia de albine sa isi refaca efectivul si sa porneasca mult mai rapid. In lipsa aportului proteic matca nu va incepe ponta iar familia de albine va pierde din efectiv, albina tanara neputand sa inlocuiasca la timp albina batrana din toamna.
In continuare va voi prezenta unele din aceste amestecuri proteice ce pot fi preparate in gospodaria proprie:
* compus proteic din miere, zahar pudra si lapte praf – se amesteca 1/2 parti lapte praf degresat cu 2 parti zahar pudra si 1.5 kg de miere pana la obtinerea unei consistente corespunzatoare (care nu curge)
* miere, sirop, faina de soia, lapte praf, drojdie – o parte lapte praf degresat, o parte drojdie de bere si trei parti faina de soia degresata (peste ele se toarna miere si sirop dens pana la obtinerea unei consistente corespunzatoare)
* amestec proteic de zahar tos si lapte praf se amesteca 1 kg de zahar tos cu 50 grame de lapte praf degresat peste care se adauga un pic de miere sau sirop (acest amestec se recomanda in special vara)
* hrana proteica din sirop, polen si faina de soia – la 6 litri de sirop de zahar se adauga 1.5 kg faina de soia degrasata si 0.5 kg polen macinat

Trebuie avut in vedere ca polenul se foloseste in cazuri exceptionale deoarece in el se pot ascunde unele boli care nu fac decat sa dauneze stupinei proprii, iar polenul este folosit pentru cresterea puietului doar dupa 7 zile cand se transforma in pastura. De obicei este de preferat polenul din stupina proprie, care stim ca este lipsit de boli.
Aceste hraniri proteice se fac in general primavara, dar se pot face si vara sau toamna cand pe timp de seceta este acuta lipsa de polen in natura, lipsa ce se rasfrange in limitarea pontei matcii si slabirea familiilor de albine.
Unii autori recomanda ca procentul de proteina din aceste amestecuri sa nu depaseasca 16% in cazul turtelor proieice sau 3.5-5% in cazul siropurilor de stimulare pentru a fi bine consumat de albine.
Altii folosesc ca sursa de proteina pe langa polen, faina de soia, lapte praf degresat, si lapte de vaca smantanit, oul intreg sau galbenusul de ou etc.e