inmultire familii de albine cu 50%

Astazi va voi prezenta o metoda de inmultire a familiilor de albine cu 50%. Aceasta sporire a efectivului de albine va preveni roirea si va da si productie de miere pentru apicultor in anul respectiv.

reguli pentru formarea roiurilor

  • roiurile se formeaza cat mai timpuriu
  • roiurile se fac din familii sanatoase (nu bolnave)
  • se vor folosi matci tinere (atunci cand asa prevede tehnologia)
  • se hranesc atunci nu este cules in natura (uneori chiar cand este si cules)
  • dupa formare se aseaza pe o alta vatra la cel putin 3 km de vatra initiala (daca se formeaza pe aceeasi vatra se da mai multa albina pentru ca pierde albina culegatoare)
  • se ajuta periodic cu rame cu puiet capacit fara albina din familii puternice
  • metoda de sporire a efectivului de albine cu 50%

    Pentru cresterea efectivului de albine cu 50 % (sa facem din doua familii trei) sunt doua situatii. Sa presupumen ca avem doua familii, X si Y si facem inca o familie Z

    • cand dispunem de matci imperecheate din stupina proprie sau cand cumparam matci.  Aceasta situatie este una mult mai simpla si presupune ridicarea din cele doua familii de rame cu puiet si albina acoperitoare si formarea de roi artificiali. In functie de cand se face roiul se pot lua mai multe sau mai putine rame (la inceputul lunii iunie se pot face roi pe doar 4 rame – doua din familia X si doua din familia Y, in iulie se formeaza roi pe mai multe rame 6-8). Ramele ridicate din cele doua familii vor forma familia Z, intr-o alta cutie asezata pe vechea vatra sau pe o alta vatra (acum se reduce si urdinisul). A doua zi dupa formarea roiului se da matca imperecheata in cusca, impreuna cu albina insotitoare. Dupa 24 de ore se verifica din nou, se rup botcile si pe capacel se pune ceara pentru ca albinele sa elibereze singure matca. Roiul format se ajuta o perioada cu sirop. Poate fi ajutat si cu rame cu puiet capacit fara albina. Pana in toamna roiul va deveni puternic si va putea trece iarna.
    • cand nu dispumen de matci imperecheate. In aceasta situatie vom fi nevoiti sa facem niste permutari dupa cum urmeaza:
    1. Se ia cutia in care formam familia Z si punem din familia Y rama cu matca si o rama cu miere (central), apoi completam cu rame cu faguri artificiali peste care scuturam toata albina din familia Y. Familia Z se aseaza in locul familiei Y (familia Z va primi toata albina culegatoare a familiei Y, albina ce va construi fagurii introdusi si va avea si matca familiei Y)
    2. Cutia familiei Y cu fagurii cu puiet de toate varstele, fara albina, se aseaza in locul familiei X (aceasta va primii toata albina culegatoare de la familia X si isi va trage botci pentru a obtine o alta matca)
    3. familia X va fi mutata in alt loc in stupina si i se va administra apa in faguri (aceasta familie va ramane cu matca, puietul si albina tanara din familia X si isi va forma in scurt timp albina culegatoare)

    In speranta ca am fost de folos va dorim spor la treaba.