Dispozitiv (masina) pentru gaurit ramele

Daca pentru amatori gaurirea ramelor utilizate in stupi se face cu sula, pentru apicultorii cu multe familii de albine aceasta varianta este destul de contraproductiva.

In timp, apicultorii au inceput sa realizeze ca o gaurire corespunzatoare a ramelor utilizate in familia de albine usureaza mult munca si duce la o construire frumoasa  a fagurilor de catre albine.

La inceput a fost folosita doar bormasina insa gaurile erau la distante diferite si nu totdeauna paralele.

Apoi apicultorii au folosit diverse sabloane care prin fixarea ramelor in diferite dispozitive au dus la o gaurire corespunzatoare a ramelor, insa productivitatea era inca destul de scazuta.

In timp insa s-au realizat diverse dispozitive care realizeaza o gaurire corespunzatoare a ramelor apicole, realizand 4, 5 sau chiar 6 gauri in acelasi timp (gauri de aceeasi dimensiune si paralele).

Acum aceste dispozitive au inceput sa apara si pe piata, fiind prezente la diverse targuri apicole, ele usurand foarte mult munca apicultorilor si realizand o gaurire corespunzatoare a ramelor.

Gaurirea corespunzatoare face ca distanta dintre foitele de ceara sa fie aceeasi iar lipirea fagurilor artificiali pe sarme sa se realizeze mult mai usor cu aparate de lipit.

In continuare va prezentam un astfel de dispozitiv „la lucru”.

dispozitiv de gaurit rame apicole

Si varianta ruseasca
masina de gaurit rame