matci selectionate si imperecheate

matca imperecheata selectionata

Despre importanta reginelor selectionate

Cand apicultorul are putine familii de albine este recomandat ca acesta sa se ocupe singur de inmultirea si selectia matcilor.
Dar chiar si atunci, in lipsa unui material genetic de calitate superioara, productia de miere si produse apicole se lasa asteptata, si uneori determina apicultorul sa renunte la aceasta indeletnicire deosebita.
Se stie ca intr-o familie de albine matca reprezinta aproape totul (aproximativ 80%) restul depinzand de sistemul de stuparit si priceperea apicultorului.
Din aceasta cauza orice apicultor ar trebui sa realizeze o selectie riguroasa a familiilor de albine si sa promoveze acele familii ce au dovedit in timp unele caracteristici cautate de catre apicultori.
Nu merita sa tinem in stupina familii de albine cu matci de proasta calitate, si trebuie intervenit neaparat pentru schimbarea acestora cu unele selectionate si imperecheate, care sa ne ofere satisfactie.
De multe ori materialul genetic este foarte slab si atunci trebuie apelat la achizitia de matci selectionate si imperecheate din surse sigure (din stupice atestate ce produc material genetic de calitate, material genetic confirmat si de alti apicultori).

Achizitia unor matci de calitate este un pas important in stupina oricarui apicultor, de acest lucru depinzand in mare masura dezvoltarea ulterioara a stupinei.

  • criterii de selectie a matcilor

In general crescatorii de matci selectionate urmaresc anumite criterii pe care trebuie sa le indeplineasca familia de albine din care se recolteaza materialul genetic:
– productivitate crescuta
– calmul si blandetea albinelor
– instinct igienic crescut
– predispozitie mica sau moderata la roit
– rezistenta sporita la iernare
– rezistenta sporita la boli si daunatori
De cele mai multe ori crescatorul de matci selectionate nu poate maximiza toate aceste criterii si urmareste doar cateva din aceste caracteristici.

  • caracteristici urmarite de cumparator la vanzarea – cumpararea de matci

Si apicultorul ce se hotaraste sa cumpere matci selectionate trebuie sa urmareasca unele aspecte in momentul in care se hotaraste sa achizitioneze matci:
– rasa din care provine matca
– seriozitatea celul ce ofera matci la vanzare (se poate verifica prin verificarea forumurilor de specialitate, intrebarea apicultorilor ce au mai achizitionat matci din aceeasi sursa)
– calitatea matcilor selectionate si imperecheate (din aceleasi surse ca si in cazul precedent)
– daca matcile sunt sau nu imperecheate (deoarece exista riscul in cazul matcilor neimperecheate sa nu se mai intoarca in familie cand face zborul de imperechere. In plus o matca imperecheata incepe ponta imediat)
– caracteristicile climatice ale zonei din care se achizitioneaza matci trebuie sa fie apropiate cu cele ale zonei unde vor fi introduse
– matcile vor fi obligatoriu marcate cu culoarea specifica anului cand au fost produse

In anul 2012 pretul unei matci selectionate imperecheate variaza intre 40 si 60 lei in sezonul activ.
In extrasezon (primavara devreme sau toamna tarziu) pretul acestora poate fi mai mare.

Chiar inainte ca matcile achizitionate sa fie livrate, apicultorul trebuie sa cunosca principalele metode de introducere a matcilor.

De obicei, pentru a minimiza pierderile, apicultorii decid sa introduca noile matci in roi artificiali, formati in mometul primirii reginelor. Metodele de introducere a reginelor in roi sunt prezentate la – Metode sigure de introducere a matcilor.