stupi albine de vanzare

stup vertical 10 + 10 DB

Tipuri de stupi pentru albine

De alegerea tipului de stup folosit in activitatea apicola depinde in mare masura dezvoltarea familiilor de albine, cantitatea si calitatea mierii obtinute precum si munca depusa de catre apicultor.
In Romania cele mai utilizate tipuri de stupi sunt urmatoarele (fiecare cu avantaje si dezavantaje)
stupul orizontal cu 20 de rame – recomandat in special incepatorilor, datorita usurintei studierii familiei de albine
stupul vertical cu 8, 9, 10, 11 si 12 rame folosit atat de incepatori cat si de profesionisti.
Acest tip de stup are unele avantaje (productivitate ridicate, miere de calitate superioara extrasa fara deranjarea cuibului, usurinta in exploatare si transport, formarea ghemului de iernare sub forma de sfera) si dezavantaje (necesita pregatire pentru transport, in timpul culesului cuibul se poate bloca mai usor). Numarul de rame folosite in cazul stupului vertical depinde de zona si tipul de stuparit practicat, precum si de priceperea stuparului. Peste cuib (care este pe rama Dadant 1/1) se pot aseza una sau mai multe magazii (caturi) cu rama 1/2 normala sau redusa, sau 3/4.
stupul multietajat folosit in special de unii profesionisti cu unele avantaje (volumul poate fi micsorat sau marit dupa nevoi prin adaugarea de noi corpuri, miere de calitate superioara datorita ramelor mici, productivitate ridicata, imita conditiile naturale de dezvoltare a albinelor, este usor transportabil) si dezavantaje (ghemul de iernare are forma de elipsa iar consumul de hrana la iernare creste)
Trebuie de mentionat ca la ultimele doua tipuri de stupi fundul acestora este detasabil si poate fi schimbat, ceea ce usureaza curatirea familiilor de albine primavara.
Trebuie de precizat ca nu exista un tip ideal de stup, apicultorul fiind cel ce decide ce tip de stup i se potriveste si ce fel de produse apicole vrea sa obtina.

vanzari de stupi, calitatea acestora

In acest moment exista pe piata o multitudine de producatori ce realizeaza si vand atat stupi cat si rame.
Calitatea acestor stupi depinde de o serie de elemente pe care cumparatorul trebuie sa le urmareasca pentru ca familia de albine sa se poata dezvolta corespunzator:
– daca fundul este sau nu detasabil (important pentru igienizarea familiilor de albine)
– daca fundul este sau nu tip antivaroa (necesar pentru prevenirea varoa)
– grosimea materialului lemnos folosit si umiditatea acestuia (daca a fost uscat – in general umiditatea trebuie sa fie apropiata cu umiditatea exterioara 10-12 %), elemente in functie de care depinde iernarea familiilor de albine si stabilitatea in timp a lazilor.
– felul in care sunt imbinate elementele stupilor (sunt o multitudine de imbinari ce determina comportantea in timp a stupului respectiv)
– daca elementele stupului sunt interschimbabile (daca pot fi folosite si la ceilalti stupi)
– daca corpurile se imbina corespunzator pentru a nu permite iesirea albinei sau intrarea altor albine sau viespi prin alte parti ale stupului
– daca sunt construiti astfel incat sa fie protejati de scurgerea apei (forma capacului)
– daca permit atasarea unor elemente suplimentare (ex.hranitori)
Toate aceste elemente trebuie atent studiate inainte de a decide tipul de stup pe care vrem sa il achizitionam si calitatea acestuia, pretul variind in functie de toate aceste elemente.
Vanzarea acestor stupi se poate face sub forma de produs finit (montati, uneori si vopsiti) sau semifinit (cumparatorul trebuie sa asambleze singur stupul).
Fiind din material lemnos, stupii trebuie protejati prin vopsire cu vopsele de diferite tipuri (ecologice sau nu), uleiuri de in sau protejati cu ceara.

In anul 2013 puteti achizitiona stupi de calitate la preturi intre 120 si 180 lei (in functie de configuratia dorita)