Mierea de albine este folosita ca remediu naturist inca din cele mai vechi timpuri. O parte din aceste retete se pastreaza si se transmit prin viu grai din generatie in generatie, iar importanta acestora este covarsitoare.
Chiar daca experimentele se faceau in acele vremuri doar pe baza empirica, calitatile acestor amestecuri s-au dovedit in timp destul de eficace, neavand efecte adverse asupra organismului uman.
Una din aceste retete este si mierea de albine cu polen de conifere.
Inainte de toate trebuie sa obtinem polen de calitate de la arborii de brad, pin sau molid. Acesta se obtine de la florile mascule aflate in varful ramurilor, printr-un procedeu destul de anevoios, in luna mai (Se strang florile de rasinoase la momentul optim si se usuca pe o bucata de hartie intr-un loc uscat si ferit de curent. Polenul obtinut pe hartie se cerne si se pastreaza in sticle, doar dupa ce este foarte bine uscat)
Mai usor acest polen se poate recolta de la familiile de albine amplasate in zona montana sau in zona masivelor de pin.
Acest polen nu va fi pur de rasinoase, insa calitatile acestuia nu vor fi diminuate.
Acest polen in amestec cu mierea de albine poate fi folosit in realizarea diferitelor retete:
* reteta pentru reglarea tensiunii marite – 100 ml lapte nefiert se amesteca cu un sfert de lingurita de polen si se consuma in fiecare dimineata, timp de doua luni
* reteta pentru afectiuni renale, lipom, emfizem pulmonar, leicoza – se amesteca miere de albine naturala cu polen in proportie de 1:1 si se consuma cate o lingura, de 3-4 ori pe zi, la o ora dupa masa.
Amestecul se ia in combinatie cu ceai de sovarf (cu o lingura de planta de sovarf se face infuzie intr-un termos, timp de 12 ore, dupa ce in prealabil s-a fiert apa timp de cateva minute la foc mic) 75- 100 ml.
* energizant indicat in cazul persoanelor ce depun efort fizic sustinut sau a celor slabite sau anemice.
Un kilogram de miere de albine se amesteca cu o lingura cu varf de polen. Se consuma cate doua lingurite de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa, sau o ora dupa masa, timp de doua luni. Amestecul se tine in gura pana se dizolva bine mierea.
Aceste amestecuri se pot combina si cu diferite ceaiuri indicate in diferite afectiuni.
Se poate folosi si polen obtinut din diferite alte flori insa efectul acestuia nu este acelasi, avand alte indicatii terapeutice (folosit in special in cazul energizantelor).