In istorie mierea de albine a jucat un rol deosebit in culturile multor popoare, atat ca aliment cat si ca medicament.
Astfel, mierea de manuka, a jucat un rol hotarator in tratamentul multor afectiuni din unele zone din Noua Zeelanda.
Mierea de manuka este culeasa de albinele melifere de pe tufisurile speciei Leptospermum scoparium si are efect antibacterian, antiviral, anti-fungic, anti-inflamator, antioxidant, antiseptic, fiind un adevarat aliment si medicament deopotriva.
Recent si oamenii de stiinta au inceput sa cerceteze acest tip de miere de albine si i-au recunoscut proprietatile sale vindecatoare, aceasta fiind folosita in prezent intr-o varietate de forme, atat la nivel extern cat si intern.
Tot acestia au descoperit ca antioxidantii unici din mierea de manuka inhiba dezvoltarea bacteriilor si promoveaza vindecarea, iar spre deosebire de antibioticele sintetice nu se creaza rezistenta, ceea ce face ca mierea de manuka sa poata fi folosita cu succes la tratarea ranilor, arsurilor, și alte probleme de piele.
In acelasi timp mierea manuka are un continut enzimatic unic (contine chiar peroxid de hidrogen natural) cu efect antiseptic ce duce la prevenirea si tratarea infectiilor bacteriene.
Pe langa efectele terapeutice externe, mierea de manuka are si foarte multe indicatii privind tratarea unor boli ca ulcerului gastric, gastrită, precum si alte probleme digestive. Proprietatile sale antibiotice, anti-fungice si antivirale fac din mierea manuka un remediu eficient si pentru dureri de gât, guturai, acnee, sinuzită, reflux acid și arsuri la stomac, pecingine, etc.
Datorita acestor proprietati vindecatoare s-a creat o adevarata industrie in jurul acestui tip de miere si nu tot timpul in sprijinul pacientilor. Astfel au aparut pe piata diverse tipuri de miere contrafacuta ce este vanduta ca miere de manuka si care nu numai ca nu au nimic in comun cu mierea de manuka, dar nu au nimic in comun nici cu mierea de albine.
Daca mierea de manuka, o miere stransa din zone nepoluate a reusit sa castige acest prestigiu de invidiat, ar trebui si noi romanii sa ne gandim ca poate, si mierea romaneasca de mana, culeasa de albine din padurile de rasinoase, poate avea efecte similare, fiind stiut faptul ca padurile de rasinoase secreta substante antibacteriene puternice, cu efecte benefice asupra organismului uman.
Cu siguranta, in momentul cand cercetarea romaneasca o sa inceapa sa studieze si mierea romaneasca de mana din padurile de rasinoase, rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Pana atunci va recomandam sa consumati miere de mana romaneasca, o miere naturala cu efecte terapeutice, care cu siguranta este mult mai buna decat mierea de manuka contrafacuta ce se comercializeaza in Romania.