Miere naturala de albine

Miere de albine se gaseste in orice supermarket, la orice margine de drum, online sau la fiecare targ de produse bio.

In toate cazurile comerciantii spun ca au la vanzare miere naturala, la care o parte mai adauga si cuvantul „bio”.

In realitate, in majoritatea cazurilor se vinde fie miere incalzita necorespunzator (acest fapt datorita educatiei consumatorului), miere cu diferite tipuri de adaosuri (in general zahar) sau miere falsificata in totalitate.

Daca in primul caz vina este a consumatorului care prefera mierea in stare lichida, in celelalte cazuri vina este a celui ce comercializeaza mierea, care de cele mai multe ori nu este apicultor. Sunt si cazuri in care chiar apicultorii dau sirop de zahar la albine pentru a fi transformat in miere si apoi vandut ca miere naturala.

Acum sa explic si eu ce cred ca inseamna miere naturala:

– o miere de albine asa cu este scoasa din stup (cu urme de ceara, propolis si polen in ea). O parte din consumatori consuma cu placere acea „spuma de pe miere”.

– o miere neincalzita mai mult de 45 grade celsius.

– o miere pastrata la intuneric (similar cum ea este pastrata in stup)

– o miere culeasa de albine din zone nepoluate, nu de pe monoculturi agricole sau alte tipuri de culturi tratate.

– o miere extrasa din stupi netratati cu antibiotice.

Din toate aceste lucruri expuse cred ca cel mai important cred ca este zona din care mierea este culeasa. O miere culeasa din zone poluate, sau din zone in care se trateaza culturile, nu mai poate fi o miere naturala ci o miere in care gasim urme ale acestor substante.

Din cele expuse putem spune ca mierea naturala pura este din ce in ce mai greu de gasit in conditiile economiei de piata.

Mierea naturala poate fi gasita doar direct la apicultori testati in timp, apicultori care isi respecta clientii si care doresc o legatura de durata cu acestia.

Din cauza falsificarii din ce in ce mai mult a mierii de albine, atat consumatorii cat si producatorii au numai de pierdut.

Din acest motiv mierea de albine se vinde foarte greu online, cumparatorii avand mari semne de intrebare cu privire la provenienta si calitatea mierii.