mierea de albine

Mierea de albine este un aliment dulce, realizat de albine folosind nectarul din flori sau secretia unor insecte numite afide (miere de mana).
Mierea de albine este creata ca o sursa de hrana pentru aceste insecte. În vreme rece sau atunci când sursele de alimentare proaspete sunt limitate, albinele utilizeaza mierea ca sursa lor de energie. Inca din vremuri stravechi oamenii au reusit sa semidomesticeasca aceste insecte, si sa recolteze surplusul de miere produs de acestea.
Mierea este un amestec de zaharuri şi alţi compuşi. În ceea ce priveşte carbohidrati, mierea este, în principal fructoză (aproximativ 38,5%) şi glucoză (aproximativ 31,0%). Ca şi în cazul tuturor îndulcitorilor nutritivi, mierea este formata in cea mai mare parte din zaharuri, dar conţine urme si de vitamine sau minerale. Mierea conţine, de asemenea, cantităţi mici din compuşi care functioneaza ca antioxidanti, inclusiv chrysin, pinobanksin, vitamina C, catalază, şi pinocembrin (in functie de sursa din care provine nectarul florilor).
Deoarece are multe proprietati nutritive si curative, mierea reprezinta un aliment si un medicament deopotriva.