Calitatile exceptionale ale mierii de albine se cunosc inca din antichitate. Insa diferitele sortimente de miere de albine au caracteristici diferite. Dintre aceste caracteristici deosebite, mierea de salcam atrage atentia prin actiunea benefica asupra nevrozelor si asteniei, tratarea tusei si refacerea organismelor slabite, stimularea poftei de mâncare, facilitarea digestiei, imbunătăţirea activităţii inimii, a ficatului, etc.
Dintre sortimentele diferite de miere, mierea de salcam este cea mai apreciata de catre consumatori, in principal datorita starii sale (nu cristalizeaza in primul an), deşi caracteristicile sale fizico chimice si nutritive sunt inferioare altor sortimente de miere de albine.
Ca si compozitie mierea de salcam contine vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), dextrina, flavonoide, compusi aromatici etc.
Datorita acţiunilor sale benefice şi a compoziţiei complexe, este indicata şi in tratarea gastritei hiperacide, a ulcerului, intarirea sistemului imunitar, insomnii, calmarea sistemului nervos.