Painea facuta in casa are un gust si un miros specific, fiind de o calitate net superioara celei cumparate, care de multe ori contine chimicale.
Si daca tot decidem sa facem paine in casa, bine ar fi sa facem o paine sanatoasa neagra cu miere de albine.
Acest produs este net superior painii albe si in plus are valoare nutritiva foarte crescuta.
In continuare va prezentam o reteta de paine neagra cu miere de albine.
Ingrediente necesare:
– 1 kg faina neagra de grau (sau faina alba daca preferam painea alba)
– drojdie 50 grame
– miere de albine 30 grame
– apa calduta 650 ml
– sare (dupa gust)
Mod de preparare:
– Se amesteca 300 ml apa cu drojdia si mierea de albine
– Separat, intr-un vas in care se poate framanta, se pune un pic de sare peste faina si se face un locas in mijloc
– se toarna si restul de apa si se framanta foarte bine pana cand apar bule de aer in aluat (atunci este foarte bine framantat)
– se lasa la crescut, acoperita, la cald, pana isi dubleaza volumul
– pe o masa, se ia aluatul crescut si se separa in doua parti egale
– din fiecare se face cate o paine (se impleteste sau se pune in tava si se cresteaza)
– se coace la cuptor ca painea obisnuita (pana prinde crusta si cand se introduce un pai fin in ea nu se prinde aluat de pai)
Painea neagra este mult mai sanatoasa decat painea alba si are o valoare nutritiva mult mai crescuta.