Pastura si fungicidele prezente in aceasta

De foarte multa vreme se stie ca pastura are valoare nutritiva si curativa deosebita, atat pentru larvele de albine cat si pentru corpul uman. Pastura, numita si „painea albinelor” are un rol hotarator in dezvoltarea coloniei de albine deoarece cu ajutorul ei albinele hranesc puietul, iar lipsa acesteia determina o incetare de dezvoltare si o slabire a coloniei de albine.
Cercetatorii au incercat sa determine ce fac ca polenul depus in faguri sa se transforme in pastura, si sa isi sporeasca calitatile nutritive.
Astfel, acestia au observat ca dupa ce albinele aduc polenul si il depun in colonia de albine, acesta sufera transformari cu ajutorul unor ciuperci, ce in cateva saptamani ii modifica compozitia si il fac atat de benefic pentru hrana puietului.
Au mers mai departe si au studiat pastura din diferite zone geografice, si chiar pastura provenita din polen cules din livezi diferite si au ajuns la concluzia ca aceasta difera in sensul ca pastura provenita din livezi organice au procente mai ridicate de fungicide decat cea provenita din livezi ce au fost tratate.
Prezenta fungicidelor din speciile Aspergillus, Penicillium, Rhizopus si Cladosporium, in special in pastura provenita din livezile ecologice fac sa ii creasca si mai mult valoarea nutritiva si sa explice chiar unele boli ale albinelor ce apar cand acestea sunt hranite cu pastura din zone poluate.
In concluzie putem spune ca o pastura de buna calitate, in care prezenta fungicidelor benefice este adecvata, va face ca o colonie de albine sa se dezvolte corespunzator, si sa poata reactiona cu factorii externi, fiind ferita de boli.
In schimb, o colonie de albine ce culege polenul din zone poluate, sau zone in care flora este tratata cu substante chimice, va fi vulnerabila si va fi expusa la un moment dat la tot felul de boli si daunatori.
In cazul oamenilor lucrurile sunt similare: consumul unei pasturi provenite din zone fara poluare va creste valoarea nutritiva si curativa a acesteia, iar corpul uman va beneficia de tot complexul de microorganisme benefice prezente in pastura.