Judecand dupa consumul de miere din Romania, probabil putini oameni cunosc beneficiile aduse de catre albine si mai ales de catre produsele acestora.
Si mai putini cunosc faptul ca la producerea fiecarei bucati de hrana pe care o consumam a participat si albina. Din pacate aceste insecte indispensabile omenirii incep sa se afle in declin, mai ales in tarile puternic industrializate ce practica o agricultura intensiva si utilizeaza pesticide puternice.
Omenirea nu isi poate permite sa piarda aceste vietuitoare pentru ca ea insasi va disparea.
Va prezint pe scurt trei dintre produsele albinelor pe care ar trebui sa le includeti in hrana dumneavoastra zilnica:
- Mierea de albine – denumita de greci si „nectarul zeilor” . Acest superaliment capabil sa ucida cele mai mortale bacterii este cules de albine de pe flori sau arbori si imbunatatit cu enzime si substante specifice, fiind transformat intr-un aliment cu numeroase proprietati vindecatoare, fiind folosit de omenire din cele mai vechi timpuri pentru imbunatatirea sistemului imunitar, tratarea tusei, a ranilor, etc. Trebuie specificat faptul ca mierea de albine se aseamana uneori cu vinul deoarece are atat de multe varietati (peste 300 de sortimente de miere) in functie de sursa de unde provine. De aceea este foarte important sa cautati miere de albine obtinuta din zone lipsite de poluare, zone ce va vor garanta o miere de calitate superioara. Trebuie de stiut faptul ca o albina culege in viata ei doar un sfert de lingurita de miere.
- Laptisorul de matca – substanta de culoare albicioasa cu care este hranita regina coloniei de albine. Acest aliment contine o diversitate de substante necesare organismului uman printre care amintim acizii grasi, vitaminele, substantele minerale, proteine, etc. Aceasta diversitate de substante ii ofera laptisorului de matca numeroasele proprietati hranitoare si vindecatoare – vezi descriere laptisor de matca Ca si in cazul mierii, laptisorul de matca trebuie sa aiba o origine cunoscuta, deoarece felul in care a fost recoltat, locul si timpul cat acesta a fost pastrat au o importanta deosebita ( intr-un timp foarte scurt acesta isi schimba proprietatile daca nu este pastrat corespunzator).
- Polenul – sau „painea albinelor„, denumita asa datorita proprietatilor hranitoare a acestui produs apicol, contine o multime de elemente esentiale cum ar fi aminoacizii, complexul de vitamine B, proteine, enzime, etc. O albina, culege in viata ei doar o singura lingurita de polen. Este deosebit de important sa cunoastem sursa de unde acest polen a fost cules deoarece polenul poate contine si urme ale insecticidelor cu care plantele agricole au fost tratate. Polenul de calitate este cel cules primavara, de pe flora spontana din zonele in care plantele agricole sunt putine sau chiar lipsesc.
Acestea sunt doar trei din produsele apicole pe care daca le veti include in dieta dumneavoastra zilnica organismul va fi mult mai bine hranit si va avea mult mai multa energie pentru a face fata stresului si activitatilor zilnice.