In cazul implanturilor osoase chirurgii folosesc de foarte mult timp diverse combinatii de cimenturi osoase cu care umplu golurile dintre implant si os.
Cele mai frecvente cimenturi osoase folosesc o rasina sintetica numita metactilat de metil sau PMMA. In ultima vreme s-a incercat imbunatatirea acestor cimenturi osoase cu diverse antibiotice pentru a reduce riscul de infectii. Problema apare atunci cand aceste antibiotice devin din ce in ce mai putin eficace in lupta cu agentii patogeni ce capata rezistenta.
Pentru a depasi aceste limite oamenii de stiinta din Coreea de Sud au incercat imbunatatirea PMMA cu o substanta activa extrasa din propolis denumita CAPE (ce are la baza rasini naturale culese de albine din mugurii diferitelor tipuri de arbori), substanta cu care albinele captusesc stupul si il igienizeaza. Aceasta substanta extrasa din propolis are efecte antimicrobiene, antiinflamatoare, anticancerigene, etc, avand avantajul originii naturale si a lipsei efectelor adverse.
Cercetatorii au demonstrat nu doar ca amestecul de PMMA si CAPE este mai eficace impotriva agentilor patogeni (inclusiv Staphylococcus aureus), ci si ca acest amestec este mult mai rezistent la compresiune decat cel clasic datorita legaturilor chimice stabile pe care le formeaza.
Deocamdata acest ciment osos imbunatatit cu propolis a fost folosit doar pe iepuri, urmand ca in perioada urmatoare sa fie testat si pe subiecti umani.
Aceste experimente stiintifice ne demonstreaza inca o data ca natura ne ofera tot ce avem nevoie, nu ramane decat ca noi oamenii sa invatam sa o folosim asa cum trebuie.