Propolisul in curatarea si pastrarea alimentelor

Propolisul este un produs apicol folosit in stup de catre albine la dezinfectarea acestuia.

Datorita tocmai acestor proprietati, cercetatorii s-au gandit ca poate fi folosit si la curararea si pastrarea alimentelor.

Pentru a demonstra acest lucru au facut un experiment pe o salata de tip Bavaria care a fost curatata cu doua tipuri de solutie, hipoclorit de sodiu si solutie pe baza de propolis, o perioada cuprinsa intre 15 si 30 de minute.

Ca proba martor a fost folosita apa.

Rezultatele au aratat acelasi model de variatie privind reducerea mezofilelor aerobe, a coliformilor fecali si psihotrofi, atat in cazul hipocloritului de sodiu cat si in cazul solutiei pe baza de propolis. In schimb, in ce priveste reducerea biologica, solutia pe baza de propolis s-a dovedit putin mai eficienta.

Informatiile obtinute in prezentul studiu au o mare importanta deoarece deschid calea folosirii solutiei pe baza de propolis in curatarea legumelor si fructelor, si de ce nu chiar conservarea acestora o perioada mai lunga utilizand propolisul.

Se stie ca tot mai multi producatori, pentru a mentine fructele si legumele in stare buna mai mult timp, folosesc substante chimice, care de cele mai multe ori afecteaza negativ organismul uman.

Mult mai bine ar fi ca dezinfectarea si pastrarea legumelor si fructelor sa se faca cu substante naturale, cum este propolisul, care nu au remanenta si nu afecteaza negativ organismul uman.