Propolisul si cancerul oral

Propolisul este un produs apicol cu importante valente curative. In stup el este folosit ca o substanta ce izoleaza si mentine mediul septic. Propolisul este format din rasini culese de albine de pe arbori (in special de pe muguri) la care albina adauga substante proprii, rezultand un produs necesar activitatii din stup.

Datorita continutului sau complex, propolisul a fost folosit de oameni din cele mai vechi timpuri in scop curativ.

In ultima perioada se constanta o crestere a interesului pentru produse naturale capabile sa amelioreze sau sa vindece diverse boli, propolisul fiind unul din aceste produse. In acest sens se fac din ce in ce mai multe cercetari ce vin sa confirme ceea ce oamenii, in mod empiric au descoperit in timp.

Cancerul oral este o problema de interes public ce afecteaza tot mai multe persoane de toate varstele. In acest context, studierea unor substante naturale ce vin sa previna si chiar sa trateze aceasta boala, fara a lasa in urma efecte negative petru organism devine o necesitate. Astfel propolisul, datorita substantelor sale complexe, vine sa previna si chiar sa duca la o regresie a tumorilor prin stimularea imunitatii multicelulare, prevenirea metastazelor, impiedicarea multiplicarii celulelor canceroase, efect antiodidant si imunomodulator. In acelasi timp propolisul este folosit si ca adjuvant in tratamentul medicamentos mentinand ridicate nivelul acestora si astfel reducand doza lor. Atunci cand se administreaza impreuna cu propolis, dozele acestor medicamente pot fi reduse iar efectele adverse scad, propolisul determinand cresterea numarului de leucocite si eritrocite din sangele periferic. Trebuie de amintit si rolul radioprotector al propolisul, fiind indicat in cazul in care se apeleaza ca forma de tratament si la radioterapie.

Vazand rezultatele studiilor efectuate recomandam consumul de propolis in special preventiv pentru ca organismul sa poata dobandii o imunitate crescuta si sa poata reactiona activ.