seceta si albinele

Seceta si dezvoltarea familiilor de albine sunt intr-o stransa corelatie.
In Bucovina si in majoritatea zonelor tarii, lunile iunie si iulie 2012 au fost extrem de secetoase.
In aceste conditii, in lipsa de cules, dupa ce in luna iunie familiile de albine au manifestat o inclinare sporita spre roit, acum, in iulie, familiile de albine inregistreaza o stagnare in dezvoltare.
Aceasta incetare a dezvoltarii familiilor de albine (in special a celor cu matci din anii anteriori) a fost precedata de izgonirea trantorilor din stupi, izgonire care nu are legatura cu venirea iernii, ci cu lipsa de hrana cu care familiile de albine se confrunta.
In acest sens consideram oportun ca in aceasta perioada, pentru a preintampina o dezvoltare inadecvata a familiilor de albine, sa se execute hraniri de stimulare.
Hranirile se pot efectua cu sirop simplu de zahar in proportie de 1:1, sau cu sirop imbunatatit cu ceaiuri de plante (musetel, pojarnita, cimbrisor, menta, etc) sau protofil. Adaugarea acestor suplimente in siropul de zahar va stimula matca care isi va relua ponta la un nivel corespunzator.
Aceste hraniri vor ajuta familia de albine sa isi mentina o populatie crescuta si sa se pregateasca corespunzator pentru iarna.
Hranirile se vor efectua doar dupa ora 21, cand majoritatea albinelor sunt in stup, deoarece riscul de a produce furtisag este foarte crescut.
In anul 2012, apicultorii ce nu au plecat in pastoral au avut productii foarte scazute de miere, productia practic acoperind doar costurile facute cu intretinerea familiilor respective.