Albinele prefera polenul proaspat

Se stie ca polenul si mierea reprezinta substantele cu care albinele se hranesc. Mai mult, datorita continutului proteic ridicat, polenul este considerat „painea albinelor”.

Fiecare albina, pentru a se putea dezvolta are nevoie de polen.

Pana acum s-a considerat ca albinele prefera pentru hrana polenul depozitat in faguri.

Cercetarile recente au demonstrat insa ca albinele prefera pentru hrana lor polenul proaspat, cules in ultimele trei zile.

polen crud
Polen proaspat de primavara

Astfel s-a ajuns la concluzia ca acest tip de polen, proaspat, are in plus fata de polenul depozitat de mai mult de 3 zile, cateva bacterii utile in dezvoltarea acestora. Astfel acest tip de polen este mai usor de digerat iar accesul la substantele nutritive este mai usor.

Intrand in amanunt, cercetatorii au aratat ca polenul depozitat in stup sub forma de pastura, amestecat cu miere si diferite substante secretate de albine, este pastrat tocmai datorita acestui mediu septic creat, in care bacteriile nu se pot dezvolta normal. Exceptie face bacteria Lactobacillus kunkeei, care datorita adaptabilitatii sale se gaseste in concentratii mai mari in polenul depozitat in faguri. Totusi pastura pastreaza acelasi tipuri de bacterii in stare latenta, bacterii utile in momentul in care polenul este consumat.

Vazand aceste ultime rezultate ale cercetarilor ne punem intrebarea De ce albinele consuma in principal polenul crud?

In acelasi timp, apicultorii cu experinta au observat in timp ca, declansarea dezvoltarii coloniei de albine coincide cu momentul in care in stup incepe sa fie adus polen proaspat.

In concluzie putem spune ca polenul proaspat probabil are unele proprietati mult mai ridicate decat cel pastrat in faguri, si prin urmare acesta este preferat de albine.

Daca polenul proaspat este preferat de albine, de ce noi oamenii nu am prefera si noi acest tip de polen?