Beetest detecteaza loca americana, europeana, paralizia acuta si puietul in sac

beetest -
test pentru loca americana, europeana, paralizia acuta, puiet in sac

Se pare ca cercetarea in domeniul apicol nu sta pe loc.

Chiar daca in Romania cercetarea apicola este pe cale de disparitie, vecinii nostrii, rusii, au reusit sa conceapa un test – „Beetest”, care poate sa determine existenta unor boli grave in familia de albine, respectiv Loca europeana (Melissococcus plutonius), Loca americana (Paenibacillus larvae), virusul paraliziei acute si virusul ce determina puietul in sac.

Acest tip de test –  Beetest, a fost conceput pentru o utilizare rapida, cu rezultate exacte si intr-un singur pas, determinand exact toate cele patru tipuri de boli cu ajutorul unor proteine specifice.

In prima faza se recolteaza larve provenite din familiile de albine ce se pun intr-o solutie si se agita bine, apoi cateva picaturi fiind puse in fereasta de proba a testului. Se asteapta sa fie absorbite picaturile de solutie si sa apara rezultatul. Dupa aproximativ 10 minute se poate citi rezultatul.

Testul are o durata de valabilitate de 12 luni de la data fabricatiei, in conditiile in care este pastrat la temperaturi cuprinse intre 17-27 grade la loc uscat si intunecos.

Consideram ca aparitia acestui test va usura mult munca apicultorilor care printr-un efort propriu minim vor putea verifica starea de sanatate a familiilor de albine si vor putea interveni la timp daca situatia o impune.

Firma ce produce Beetest are aceeasi denumire fiind o societate comerciala din Rusia.

Speram ca si la noi acest test va aparea cat de curand, apicultorii romani putand sa rezolve mult mai usor problemele de sanatate aparute in familiile de albine.