Biomul matcii difera de cel al albinei lucratoare

Cercetatorii au prezentat recent un studiu in care se prezinta incarcatura bacteriana pozitiva prezenta la matca, incarcatura ce difera de cea a albinelor lucratoare.
La multe dintre animale microbiomurile se transmit pe linie materna.
De exemplu la om, biomul noului nascut pe cale naturala corespunde cu biomul gasit in canalul de nastere iar la copii nascuti prin cezariana corespunde cu bacteriile gasite pe piele.
La albine insa lucrurile stau diferit, in sensul ca biomul matcii nu corespunde nici macar cu cel al descendentei sale directe. In realitate din biomul matcii lipsesc multe din bacteriile prezente la albinele lucratoare.

regina cu suita ei
regina cu suita ei

Cercetarile au dus la concluzia ca biomul in cazul albinei lucratoare este dobandit din mediu inconjurator si din relatiile dintre indivizi in timp ce biomul pentru matca este determinat doar de laptisorul de matca cu care se hraneste toata viata.
In acest fel matca este ferita de toate grupurile de bacterii negative ce ar putea exista in stup si in acest fel poseda un biom net superior albinei lucratoare. Acesta poate fi unul din motivele pentru care matca traieste pana la sapte ani iar albina lucratoare doar 45 zile in sezonul activ.