De o buna perioada de timp nu am vazut ceva cu totul spectaculos inventat pentru sectorul apicol.
Stupul cu rame flow este o inventie spectaculoasa care daca va fi implementata va usura mult activitatea apicultorilor.
Dupa cum majoritatea apicultorilor stiu, extragerea mierii este una din cele mai brutale interventii in stup. Interventia este brutala pentru albine si echilibrul coloniei, dar si foarte greoaie pentru apicultor.
Acum, datorita ramelor flow (care practic constituie inventia), extragerea mierii se poate face din afara stupului, fara a deranja albinele.
Aceste rame se pun practic in corpul de recolta, iar cand mierea este capacita, cu ajutorul unui sistem, ce deblocheaza celulele, ea curge direct in zona de depozitare. Este important de stiut ca sistemul prin care curge mierea nu intra in contact cu zona in care au acces albinele, astfel riscul de furtisag fiind diminuat.
Inventatorul si producatorii de astfel de faguri afirma ca plasticul folosit in constructia acestor faguri este unul sigur (nu elimina substante in miere) si durabil, astfel productivitatea stupului creste, albinele nemaifiind nevoite sa construiasca noi faguri (pentru constructia fiecarui fagure fiind consumata o cantitate importanta de miere).
Acesti faguri se introduc in stupi clasici sau stupi speciali, dupa capacirea mierii actionandu-se dispozitivul care determina curgerea mierii in borcane sau galeti.
Problema pentru apicultorii romani este pretul deosebit de ridicat al acestui tip de rame, pret ce nu justifica folosirea lor in stupii de la noi. O alta problema care ar putea fi problematica este curatirea acestora, pentru a realiza o igiena corespunzatoare.
Dupa o exploatare de durata a acestui tip de rame se vor putea trage concluzii cu privire la avantaje si dezavantaje.
Pana atunci, pentru mai multe detalii, se poate urmari blogul de prezentare al acestui tip de stup – flow hive.