combatere varroa si tratament

combatere varoa
Varroa destructor este un parazit acarian extern care ataca albinele si determina slabirea familiilor.
Acest parazit s-a raspandit foarte mult in lume in ultimii ani si a inceput sa devina chiar rezistent la combaterea clasica, tratamentul acestuia punand din ce in ce mai multe probleme.
Combaterea varroa la noi in tara se face utilizand Varachet, sau combinat Varachet si Mavriol.
Combaterea varroa cu Varachet se poate face primavara, vara si toamna, tratamentul din toamna fiind cel mai important deoarece acest tip de albina va supravietui un timp mai indelungat (peste trei luni de zile) iar infestarea acesteia poate duce la pierderea familiei de albine.
Se fac trei tratamente cu varachet la interval de 7 zile, ultimul tratament urmand a se face cand nu mai exista in familia de albine puiet capacit. Unii apicultori recomanda si un tratament dupa extractia de miere poliflora, astfel albina ce urmeaza sa ierneze fiind una mult mai sanatoasa.
Metoda practica de efectuare a tratamentului o puteti vizualiza la video tratament varoa
Alti apicultori folosesc un tratament combinat de Varachet si benzi de Mavriol.

combaterea chimica si biologica a varoua

Incet, prin aparitia apiculturii biologice, aceste tratamente chimice vor fi utilizate din ce in ce mai putin din urmatoarele motive:
– urmele tratamentelor chimice se gasesc si in miere;
– tratamentele chimice fac ca acest parazit sa dezvolte rezistenta in timp la tratament si astfel sa devina ineficiente;
– tratamentele chimice fac ca dusmanii naturali ai varoua sa se piarda si ei odata cu parazitul.
Din motivele enumerate mai sus sustin o alta abordare a combaterii varoua prin utilizarea unor metode biologice, combinate cu unele metode mecanice.
In acest sens, in ultima perioada se incearca folosirea in practica apicola a fundurilor antivaroua ce diminueaza populatia de paraziti, folosirea ramei de control cu ajutorul careia sa se poata colecta si combate mecanic varoua, precum si unele substante mai putin daunatoare.
In acelasi timp, cercetarea din domeniul apicol ar trebui sa se orienteze pe descoperirea si studierea dusmanilor naturali ai acestui parazit, si elaborarea unor metode de combatere biologica activa a acestuia.
Cred ca si unele substante naturale ar avea efect, dar acestea trebuie atent cercetate pentru a nu dauna familiei de albine.
Poate pe viitor, prin cercetare, vom putea ajunge sa tinem sub control populatia de varoua din stupinele noastre, pentru ca disparitia acesteia ar duce implicit si la disparitia dusmanilor naturali, fara de care nu se poate realiza o combatere biologica eficienta si de lunga durata.
Parerea mea este ca acest studiu al parazitului Varroua destructor este principalul pas important pe care trebuie sa il facem in viitor, cunoasterea lui si a relatiilor cu celelate organisme fiind vitala pentru o apicultura durabila.