insarmare rame si fixare faguri

Metode de insarmare a ramelor

In apicultura din zilele noastre insarmarea ramelor reprezinta o operatiune tehnica foarte importanta, deoarece de ea depinde si rezistenta fagurilor din stup.
In momentul de fata se cunosc diferite metode de insarmare (cu avantajele si dezavantalele specifice)
* insarmarea orizontala – este cel mai utilizat mod de insarmare, fiind folosite cinci sarme pentru ramele 1/1, patru sarme petru 3/4 si trei sarme pentru 1/2. Sarma de sus trebuie pozitionata la 1-1.5 cm fata de leatul de sus, celelalte sarme fiind distribuite la distante egale.
* insarmarea orizontal – oblica – se deosebeste de tipul anterior prin adaugarea a doua sarme dispuse oblic (suplimentar)
* insarmarea orizontal-verticala – se realizeaza o retea de sarme orizontale si verticale care asigura o rezintenta sporita a fagurelui.

insarmare – aspecte diverse

In practica apicola sunt folosite diverse combinatii ale acestor tipuri de insarmari ale ramelor, fiecare apicultor adaptand aceste metode la stilul fiecaruia.
Inainte de insarmare trebuie realizate gaurile prin care se introduc sarmele, gauri ce se realizeaza foarte atent pentru a obtine o insarmare corecta. Este bine ca la executarea gaurilor sa folosim un sablon, deoarece gaurile bine facute ne usureaza munca ulterior (la lipirea fagurilor). Uneori in gauri pot fi introduse si capse care impiedica intrarea sarmei in lemn si slabirea acesteia.
Unii apicultori nu mai folosesc gaurirea ramelor, fixand sarma direct de leaturi cu ajutorul unor scoabe aplicate cu pistolul pneumatic.
De obicei, indiferent de tipul de insarmare a ramelor, sarmele din imediata apropiere a leaturilor trebuie sa fie plasate la distanta de 2.5 cm.
Trebuie sa mentionam ca albina lipeste in general singura fagurele de leatul superior, mai rar de cel inferior.
Sarma folosita pentru insarmarea este de 0.4 – 0.5 mm si poate fi galvanizata sau de inox (sarma de inox are o rezistenta sporita si este de preferat deoarece este necesara si in cazul dezvoltarii unei stupine bio).
Fixarea sarmelor la capete se realizeaza cu ajutorul cuisoarelor de mici dimensiuni.
Sarma trebuie bine intinsa pentru a realiza o insarmare corecta.
Puteti viziona si modul in care altii realizeaza insarmarea fagurilor – VIDEO INSARMARE

fixarea fagurilor artificiali pe rame

Fizarea fagurilor artificiali se face cu ajutorul pintenului apicol sau folosind metode mai moderne (bateria auto, redresorul auto, diferite transformatoare la 12 si 24 V).
Fagurele se aseaza pe un calapod umezit, dupa care se aseaza rama (peste fagure) astfel incat sa ramana 2-3 mm fata de leaturile laterale si cel superior (necesar in momentul in care caldura face ca fagurele sa se dilate inainte sa fie construit). In cazul in care nu ramane acest spatiu se taie o bucata din acesta.
Daca avem o stupina mica, iar cantitatea de faguri artificiali instalati este mica, se foloseste pintenul apicol incalzit care se trece peste fiecare sarma, astfel incat aceasta sa fie inglobata in ceara.
In cazul folosirii diferitelor surse electrice (in general de 12 sau 24 Volti) se poate insarma direct intreg fagurele sau sarma cu sarma. Daca realizarea gaurilor a fost corect executata, sarmele vor fi inglobate in fagure prin atingerea capetelor sarmelor (toate intra o data in fagure). Sursa trebuie atent aleasa ca sa nu topeasca prea tare fagurele sau sa arda sarma.
Video lipire faguri artificiali
In ultima perioada incep sa apara faguri artificiali care au inglobata in ei structura de rezistenta, acestia fiind doar atasati la rame.