Roitul este un fenomen natural menit sa perpetueze si sa conserve specia.
Pentru apicultori insa roirea naturala aduce numai necazuri deoarece prin acest fenomen are loc o scadere simtitoare a productiei de miere iar familiile de albine se depopuleaza masiv (putand chiar sa se desfiinteze).
In apicultura moderna se incearca din ce in ce mai mult inlaturarea roirii naturale si inlocuirea acesteia cu cea artificiala.
cauze ce provoaca roirea naturala si metode de prevenire
Pentru a inlatura efectele roirii naturale trebuie sa cunoastem si principalele cauze care determina roirea:
– suprapopularea stupilor Familia de albine trebuie sa aiba suficient spatiu in care sa poata depune oua matca iar albinele sa depuna nectarul si polenul.
Pentru aceasta se vor prefera stupii de mare capacitate la care se poate mari usor spatiul prin adaugarea de corpuri. In acest caz matca nu isi va intrerupe ponta prin blocarea cuibului iar familia de albine va avea o dezvoltare corespunzatoare. Pe masura ce familia se dezvolta vor fi introdusi faguri artificiali si corpuri noi.
– ventilatia necorespunzatoare Un stup asezat necorespunzator si cu ventilatie nesatisfacatoare va fi predispus la roire .
Pentru aceasta se vor alege locuri de amplasare a stupilor in care intre orele 12-17 sa fie umbra, iar lazile vor fi prevazute cu orificii de aerisire (uneori chiar pe intreg fundul stupului).
– existenta sau lipsa culesului Uneori din lipsa de cules instinctul de roire se accentueaza si familiile de albine intra in frigurile roitului (dar si un cules intens la rapita poate determina intrarea in frigurile roitului). Uneori aparitia unui cules important scoate familia din frigurile roitului. Este bine ca familia de albine sa aiba cules tot timpul (sa se practice pastoralul). Golurile de cules predispun la roire.
– aglomeratia de albine tinere Datorita dezvoltarii explozive a familiei de albine se ajunge in situatia in care fiecare larva sa fie hranita de mai multe albine tinere. Cand aceste albine tinere nu mai au cui oferi laptisorul de matca produs, incep sa construiasca botci si intra in frigurile roitului. In aceasta situatie se ridica periodic rame cu puiet capacit de la familiile puternice si se inlocuiesc cu rame cu oua de la familiile mai slabe (ramele cu puiet capacit se introduc in familiile mai slabe).
– blocarea cuibului Uneori in timpul culesurilor mari se produce o blocare a cuibului cu miere si pastura, matca nu mai are unde sa depune oua iar familia intra in frigurile roitului. Trebuie asigurat loc pentru ca matca sa depuna ponta in conditii corespunzatoare.
– varsta matcii si calitatile sale genetice S-a constatat ca matcile batrane au tendinta mai mare de roire. In acelasi timp matcile atent selectionate au predispozitie mai mica spre roit. Pentru aceasta vor fi folosite matci cu o varsta de 1-2 ani, matci provenite din familii puternice (selectinate in stupina proprie pentru diverse criterii – inclusiv instinct de roire redus) sau matci selectionate (cumparate de la crescatori de matci autorizati).
– lipsa substantei de matca in cantitati suficiente Datorita imbatranirii sau aglomeratiei din stup substanta de matca secretata de aceasta nu mai ajunge la toate albinele iar acestea intra in frigurile roitului.
Daca totusi s-a ajuns ca familia de albine sa intre in frigurile roitului trebuie luate o serie de masuri pentru a salva ceea ce se mai poate: ruperea periodica a botcilor, formarea de roi artificiali si ruperea botcilor, etc.