miere de albine de mai

Anul 2012 a fost unul destul de precar pentru apicultorii din Bucovina.
Daca in anul 2011 familiile de albine sau dezvoltat corespunzator iar clima a fost favorabila, anul 2012 s-a caracterizat printr-o dezvoltare mai inceata a familiilor de albine si o stare a vremii care nu a permis un cules corespunzator.
Astfel, in luna mai 2012, luna cand apicultorii obtin primul sortiment de miere de albine – „mierea de mai”, a fost o perioada destul de scurta cand albinele au putut culege nectar suplimentar necesitatilor proprii.
Aceasta perioada scurta a fost caracterizata de inflorirea concomitenta a primelor flori ale primaverii si a pomilor fructiferi (ce au oferit un cules destul de sustinut).
Dupa aceasta perioada scurta de timp, natura a fost din nou potrivnica apiculturii prin perioada rece ce a urmat.
Astfel, apicultorii care nu au recoltat mierea la timp, au avut surpriza neplacuta sa constate ca familiile de albine au consumat tot ce au produs si s-au apucat sa roiasca.
In schimb, apicultorii ce au extras acest sortiment de miere in luna mai, au obtinut o miere oferita in special de catre papadie si pomii fructiferi.
Fata de mierea de mai 2011 (care a fost o miere cu o culoare galben auriu), mierea extrasa la sfarsitul lunii mai 2012 are o culoare galben maroniu (de la pomii fructiferi) si o aroma specifica.
In plus, cantitatea extrasa este mult sub asteptari, ceea ce va determina o crestere a pretului mierii de albine in anul 2012 (daca nu vor aparea surprize in lunile iunie-iulie).
Cred ca in acest an 2012 a functionat din plin principiul compensatiei (cantitatea mare de miere din 2011 compensand lipsa de miere din acest an).