reteta invertire zahar pentru albine

Si pentru ca vara trece repede si anul apicol urmator incepe inca din luna august, va postez una din celebrele retete de invertire a zaharului folosit la hranirile de stimulare si completare din cursul anului, si in special de toamna.
Reteta a fost prezentata de catre apicultorul Gica Romanescu si este testata si folosita de foarte multi apicultori cu rezultate deosebite.
Cantitatile sunt cele propuse de catre apicultorul sus mentionat, cu mentiunea ca se pot folosi orice cantitati atata timp cat se pastreaza proportia componentelor.
Modul practic de invertire a zaharului

  • se prepara solutia de sare de lamaie – pentru invertirea a 100 kg de zahar se dizolva intr-o sticla de 2l, 100 grame sare de lamaie (rezulta o solutie de sare de lamaie 5%).
  • se alege cantitatea de zahar ce dorim sa o invertim (in functie de aceasta avem nevoie de un vas cu o cantitate dubla – ex. pentru 5 kg zahar o oala de 10 litri)
  • punem la foc 1 litru de apa si 100 ml din solutia de sare de lamaie 5% preparata (asta pentru cele 5 kg alese mai sus)
  • adaugam 2 kg de zahar inainte ca apa sa inceapa sa fiarba si dupa ce se dizolva si apa incepe sa fiarba mai adaugam si diferenta de 3 kg. In tot acest timp amestecam pentru a realiza dizolvarea.
  • Cand incepe sa fiarba, amestecul creste ca laptele la fiert si face un fel de spuma. Cand spuma incepe sa descreasca si da inapoi se stinge focul (atunci se realizeaza invertirea zaharului)
  • imediat se adauga apa rece peste acest amestec si se amesteca bine(pana la realizarea proportiei dorite pentru siropul de hranire – In cazul de fata se adauga 4 litri de apa pentru un sirop 1:1 sau 1.5 litri pentru sirop de hranire de 2:1). Racirea amestecului cu apa rece este foarte importanta pentru realizarea unui sirop de calitate. Daca dupa adaugarea de apa rece amestecul nu este racit corespunzator, oala se raceste prin scufundare in apa rece.

Daca apicultorul doreste un sirop cu proprietati mai ridicate se poate adauga la acest amestec protofil sau o combinatie de ceaiuri (sunatoare, musetel, pelin, etc). In acest ultim caz trebuie luate toate masurile pentru a preveni furtisagul care odata declansat este foarte greu de combatut (cu efecte dintre cele mai grave).

Prin hranirea albinelor cu sirop de zahar invertit ajutam foarte mult albina sa treaca mult mai usor peste iarna deoarece siropul invertit uzeaza mult mai putin albina (aceasta nu mai inverteste singura zaharul).

Foarte importante sunt si ceaiurile medicinale adaugate deoarece acestea intaresc sistemul imunitar al albinei si stimuleaza dezvoltarea si rezistenta acesteia.