Cum am schimbat o regina cu alta neimperecheata.
Anul asta, dupa ce am citit tot ce era de citit de pe forumurile apicole, am decis sa fac si un experiment.
Deoarece unii spuneau ca o regina proaspat eclozionata nu are miros si se comporta ca o albina tanara, am hotarat sa incerc schimbarea unei regine batrane cu alta tanara, proaspat iesita din botca.
Am verificat stupul in care vroiam sa introduc o noua regina (era una destul de batrana si cu albina foarte agresiva), unde am constatat ca regina oua bine si nu avea botci.
Am urmarit o botca, si cand a inceput regina sa roada capacelul, am eliberat regina din botca pe scandurica de zbor a familiei unde vroiam sa schimb regina.
Dupa ce si-a curatat un pic antenele, tanara regina a intrat pe urdinis, fara sa intampine nici o rezistenta din partea albinelor din stupul strain.
O saptamana mai tarziu am verificat familia de albine si am constatat ca nu mai erau oua, iar tanara regina era pe rame (regina batrana era una galbena iar cea tanara una negricioasa – asa am putut sa le deosebesc).
Dupa doua saptamani am verificat din nou si tanara regina era la lucru.
Anul viitor o sa mai incerc aceasta metoda la un numar mai mare de familii de albine sa vad daca a fost doar o intamplare sau chiar poate fi o metoda destul de buna de schimbat regina unei familii de albine cu alta tanara, neimperecheata.
Metoda poate avea avantajul ca se elimina formarea nucleelor cu toate dezavantajele acestora.
Ca dezavantaj poate fi stagnarea familiei pentru o perioada de aproximativ doua saptamani (pana se imperecheaza noua regina), perioada care va fi recuperata de regina tanara (care va ponta mult mai mult).