miere de tei

Ca orice sortiment de miere, mierea de tei preia din calitatile exceptionale ale florilor din care provine.
Deoarece in Romania se afla cele mai mari masive de tei din Eupora, mierea de tei de la noi este exportata in tot vestul Europei.
Mierea de tei este una din cele mai bune si mai apreciate sortimente de miere, continutul sau fiind bogata in vitamine (in special vitamina B1), aminoacizi, polen, uneori si o cantitate insemnata de mana (cu toate proprietatile acesteia), etc.

Proprietatile fizico-chimice ale mierii de tei sunt specifice :
– culoarea este galben portocalie, uneori roscata
– mirosul si aroma sunt caracteristice (fiind o miere destul de dulce cu o aroma deosebita)
– este fluida pana toamna, cand la temperaturi scazute cristalizeaza cu cristale mari (este asemanatoare untului), in sedimente existand o cantitate importanta de polen. Dupa aceasta cristalizare culoarea devine albicioasa iar gustul mai catifelat.

Proprietati terapeutice ale mierii de tei :
– datorita efectelor anti-bacteriene si anti-inflamatoare este un bun remediu pentru tuse, raceala, pneumonii, astm, bronsite, laringite, tuberculoza ;
– calmeaza starile nervoase si este un bun remediu impotriva stresul si a insomniilor ;
– are efecte pozitive in cazul starilor febrile ;
– intervine in tratarea bolilor renale;
– datorita continutului ridicat in vitamine si aminoacizi intervine in inlaturarea starilor de oboseala;
– are o actiune benefica in tratarea ranilor si arsurilor.
Calitatile mierii de tei difera insa in functie si de locatia de unde este culeasa sau starea vremii (uneori datorita ploilor din timpul culesului mierea de tei este mai diluata).
Datorita cantitatii importante de polen continuta si a aromei specifice, unele persoane au alergie, in acest caz consumul de miere de tei fiind contraindicat.

Pe piata mierea de tei se vinde cu preturi cuprinse intre 16 si 20 lei pentru 1000 grame.

Recomandam consumul de miere de tei in cazul tuturor afectiunilor sus amintite, fiind un remediu naturist destul de eficace.