mierea de rapita

flori de rapita

Generalitati

Mierea de rapita este culeasa de albine din florile plantei Brassica napus var. Oleifera, planta oleaginoasa cultivata din ce in ce mai des de catre agricultorii romani.
De obicei planta este semanata toamna (se seamana si primavara dar cu rezultate mai scazute) si infloreste primavara in lunile mai-iunie (in functie de zona geografica).
Fiind prima floare ce se cultiva pe suprafete importante, rapita ofera apicultorilor si prima productie importanta de miere.Datorita acestui fapt, mierea de rapita este o miere destul de pura, apicultorii amplasand stupii in apropierea lanurilor de rapita.
Acest sortiment de miere are o culoare galbena deschisa (foarte deschisa), un miros ce aduce aminte de mirosul verzei (nu prea placut), un gust foarte placut (foarte dulce), un continut scazut in substante minerale, o aciditate scazuta si o structura foarte fina (in stare clistalizata seamana cu o crema).
Datorita faptului ca este culeasa destul de repede de albine (si nu este suficient prelucrata de albine), mierea de rapita are un continut ridicat de apa (pana la 18%), ceea ce face ca acest tip de miere de albine sa cristalizeze foarte repede, la aproximativ 10-15 zile de la cules (uneori cristalizand chiar si in fagure). Cristalizarea rapida a mierii de rapita nu este datorata doar apei, ci si continutului ridicat in glucoza (48%), fructoza fiind intr-un procent mai scazut (44%).
In comert mierea de rapita o gasim la vanzare exclusiv in forma cristalizata, fiind folosita de majoritatea consumatorilor la indulcirea ceaiurilor (desi se dizolva destul de greu) sau sub forma tartinabila, pretul acesteia fiind mai scazut decat in cazul altor sortimente de miere.

Proprietatile terapeutice ale mierii de rapita

– trateaza afectiunile rinichilor
– reduce colesterolul
– ajuta in tratarea osteoporozei datorita continutului ridicat in enzima Q3
– poate fi folosita ca masca pentru fata datorita proprietatilor sale
– este indicata in tratamentul afectiunilor aparatului respirator
– unele studii arata ca are si un anumit caracter anticancerigen.