Miere rosie de primavara

De doua ori pe an, in Nepal, localnicii isi risca viata pentru a culege mierea celei mai mari specii de albine din lume.

cum se strange mierea in nepal de vanatorii de miere
cum se strange mierea in Nepal de vanatorii de miere rosie de primavara

Doar aici, in muntii Himalaya, la altitudini de 2500-3000 m (uneori chiar la 4100 m), pe piscuri abrupte, isi face cuibul cea mai mare albina din lume (atinge pana la 3 cm).
Aceasta albina produce „mierea rosie de primavara„, un sortiment de miere ce nu poate fi produs la scara industriala deoarece provine din florile ce se gasesc doar la acea altitudine. Datorita sursei nectarului si a calitatilor deosebite, mierea rosie de primavara are un pret pe masura, insa cantitatea redusa in care se colecteaza face ca sortimentul sa fie destul de cautat.
Din pacate, datorita schimbarilor climatice bruste si a industrializarii, atat numarul de familii de albine din zona, cat si vanatorii de miere localnici s-au imputinat.

Schimbarile climatice probabil afecteaza si vor afecta in continuare sursele de polen si miere a acestui tip de albina, ceea ce va determina in continuare o scadere a numarului acestora.

Inca nu au fost studiate si proprietatile terapeutice ale acestui sortiment de miere dar, datorita sursei nectarului (zone nepoluate), probabil si calitatile acesteia sunt exceptionale.

Cei mai multi din noi nu vor gusta acest tip de miere insa pot incerca sa guste mierea de padure produsa in zonele montane din Romania, un sortiment de miere natural si plin de beneficii pentru organism.