Polenul crud

Polenul poliflor colectat de albine este cunoscut din timpuri stravechi.

In trecut, oamenii, deoarece nu dispuneau de mijloace de pastrare prin congelare a alimentelor, incercau pastrarea acestora prin diverse metode. In acest fel, polenul colectat de albine a fost pastrat si folosit de oameni in stare uscata (deshidratat), nestiind ca in fapt multe din proprietatile si principiile sale sunt pierdute.

Relativ recent (in anul 1992), un apicultor francez, a incercat sa foloseasca acest produs apicol in starea sa naturala, asa cum este cules de catre albine. Spre surprinderea sa a constatat ca folosirea polenului in stare cruda a dat mult mai multe rezultate decat polenul uscat. De atunci, a inceput sa recomande clientilor sai polen crud, fiind un produs apicol net superior polenului uscat.

Polenul crud contine o multitudine de vitamine, macro si microelemente, enzime, care cu greu pot fi gasite in alt produs natural.

Compozitia chimica si organoleptica  a diferitelor tipuri de polen difera in functie de genul si specia plantelor de pe care acesta a fost cules, acesta fiind incarcat cu o mare parte din principiile plantelor din care provine.

Printre vitaminele continute de catre polenul crud amintim vitaminele A, D, E, F, C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H), multe din acestea in concentratie mult mai mare decat in unele legume recomandate.

In acelasi timp in polenul crud se gasesc toate macroelementele care constituie, si de care are nevoie corpul omenesc :Ca, Mg, P, K, Na şi ca microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo.

Toata aceasta gama de vitamine si minerale, alaturi de enzimele adaugate de albine, fac din polenul crud un „medicament al medicamentelor”, un adevarat superaliment pe care omul il poate folosi atat petru nutritia organismului cat si pentru vindecarea diverselor afectiuni.

In general polenul crud contine proteine 23,7%, lipide 4,8%, glucide 27,8%, apă 7-11%, fibre solubile şi insolubile 13-14%. Apoi mai gasim aproximativ 1000 de enxime, coenzime si proenzime.

Printre afectiunile pe care polenul crud le amelioreaza sau le vindeca amintim: afectiunile hepatice (fiind hepatoprotector si hepatotrific), cancerul de prostata, cancerul de san, colesterolul si trigliceridele, anemii, depresii, oboseala, afectiuni cardio-vasculare, alergii, etc.

Polenul crud se pastreaza prin congelare luni si chiar ani de zile.

Dozele uzuale sunt urmatoarele:

– copii – 2-5 g/zi la cei sub un an si 5-10 g/zi la cei peste un an

– adulti 10-30 g/zi

Petru sportivii de performanta dozele pot fi mai ridicate.

Persoanele ce incep cura cu polen trebuie sa ingereze o cantitate mai mica, cateva bobite, (doza fiind crescuta progresiv) dupa masa. Daca se observa ca nu exista alergii la polen se poate trece la administrarea pe stomacul gol.

Pentru copii mici se incepe cu o singura bobita pe zi si se creste treptat doza. Daca se observa simptomele unei iritatii se stopeaza cura.

Polenul crud fiind un aliment complet va ajuta sa mentineti metabolismul organismului in stare activa si la un nivel corespunzator.