O alternativa la antibiotice in mierea de albine

Rezistenta la antibiotice este una din cele mai grave probleme cu care se va confrunta omenirea. Acest lucru a fost recunoscut si de Organizatia Mondiala a Sanatatii care considera aceasta rezistenta la antibiotice o amenintare majora la sanatatea publica.

Oamenii de stiinta au inceput sa caute de ceva timp alternative la antibiotice, iar un grup de cercetatori din Suedia a reusit chiar sa identifice un grup de 13 bacterii care se gasesc in mierea de albine si care au o capacitate extraordinara de lupta cu agentii patogeni.

Aceste bacterii ce sunt prezente in stomacul albinelor a facut ca timp de milioane de ani albina sa se poata apara de agenti patogeni si sa isi poata pastra hrana (mierea de albine si pastura) fara a fi degradata de acestia.

Din neferice mierea pe care o cumparam noi din magazin, in cele mai multe cazuri, este lipsita de aceste bacterii datorita procesarii la care este supusa (in special incalzire excesiva si diluare a acesteia cu diferite substante care sa impiedice cristalizarea), iar noi mancam o miere lipsita de proprietatile sale cele mai importante.

Impreuna, aceste bacterii produc compusi ce determina o eliminare a agentilor patogeni nefolositori.

Cercetatorii au determinat in laborator ca acest grup de bacterii reusesc chiar sa elimine agenti patogeni extrem de periculosi, inclusiv agenti meticilino-rezistenti, agenti care pot produce infectii fatale pentru om.

Pentru inceput mierea de albine a fost adaugata in creme cu care au fost tratati caii care nu raspundeau la tratamentul clasic al ranilor. Dupa adaugarea mierii de albine ranile sau vindecat.

In prezent cercetarile de laborator vor sa determine pe tesut uman cand poate fi folosita mierea de albine si in ce concentratii.

Rezultatele cercetarilor vin sa dea sperante pentru tratarea agentilor rezistenti, si ne aduc aminte ca natura poate oferii de cele mai multe ori solutii, noi fiind nevoiti sa le cautam unde trebuie.