Imi aduc aminte de o prajitura pe care o serveam cu multa placere la cofetarie, si asta se intampla cu ceva timp in urma, cand eram copil. Era prajitura preferata. Daca eram pus sa aleg, cu siguranta alegeam „Albinita”. Fiindca imi placea mult, mama a obtinut reteta si apoi mi-o pregatea acasa.
Vreau sa va impartasesc si voua minunata reteta cu miere de albine.
Dar care sunt ingredientele de care aveti nevoie si ce aveti de facut?
- Foile: Margarina(80gr), mierea(4 linguri) si zaharul(180gr) se pun pe foc si se fierb la foc mic pana se dizolva zaharul complet . Se da deoparte si cand se racoreste putin compozitia, se adauga o parte din cele 600 gr. faina impreuna cu bicarbonatul(1 lingura), amestecand . Se adauga apoi si restul fainii impreuna cu un ou , dupa care incepe framantarea, adaugand cateva linguri de lapte, pe rand, pana la omogenizarea compozitiei . Aluatul se imparte in 4 parti egale care se intind in foi subtiri – mai demult se coceau pe dosul tavilor unse, dar acum pot sa fie intinse cu sucitorul direct pe coli de hartie de copt, in dimensiuni cat mai egale . Inainte de a se introduce in cuptor, foile se inteapa cu furculita . Se intind cele 4 foi, pe rand, intr-o tava incapatoare si se introduc (tot pe rand) in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Foile vor fi gata destul de repede, in momentul in care marginile se rumenesc usor.
- Crema: 1 pahar de lapte (250 ml), zahar vanilat sau esenta de vanilie, 180 de grame de zahar, 1 lingura de miere, 80 de grame de gris, 200 de grame de unt cu 80% grasime, 5-6 linguri de gem acrisor (macese, caise), zeama de la ½ lamaie, zahar praf pentru finisat. Laptele, zaharul si mierea se pun pe foc. Cand laptele da in clocot, se adauga grisul in ploaie, amestecand mereu, pana se ingroasa. Se lasa deoparte sa se raceasca, iar atunci cand a atins temperatura camerei se adauga esenta de vanilie sau zaharul vanilat, zeama de lamaie si untul. Se mixeaza la viteza mare pana se obtine o crema spumoasa.
Foaia de la baza se acopera cu jumatate din crema, peste care se aseaza cu grija a doua foaie, presand usor pe toata suprafata. Peste cea de-a doua foaie se unge gemul, dupa care se adauga a treia foaie. Peste a treia foaie se va adauga cealalta jumatate de crema ce va fi acoperita de cea de-a patra foaie.
Deasupra prajiturii se aseaza o tava mai mare in care ati asezat o greutate si se lasa de pe o zi pe alta intr-un loc racoros. Nu incercati sa taiati prajitura in aceeasi zi, foile vor fi sfarmicioase, dar a doua zi se vor fragezi minunat.
Inainte de a taia prajitura in dreptunghiuri, patrate sau romburi, indreptati marginile cu cutitul, apoi pudrati suprafata prajiturii cu zahar pudra.
Sa stiti ca secretul foilor sta in adaugarea mierii de albine din compozitie.
Va urez pofta buna.