In Romania acest tip de stup, orizontal pe 20 de rame, este cel mai folosit stup in special de catre apicultorii amatori.
Constructiv, acest tip de stup este confectionat din scandura uscata de rasinoase in grosime de 24 cm, cu o umiditate a lemnului de 12-14 % (umiditate apropiata de cea naturala, care va impiedica transformarile ulterioare ale acestuia).
Fundul este fix, scandurile fiind imbinate in falt, iar corpul stupului orizontal este paralelipipedic ( cu dimensiunile din imagine), in el putand amplasa 20 de rame dadant 1/1.
Capacul este rabatabil si imbraca partea superioara a stupului, fiind prins de corpul acestuia cu doua balamale si acoperit cu tabla.
Intre corpul stupului si capac este o zona libera, ce este despartita de rame prin podisor.
In partile laterale ale capacului sunt doua fante ce permit aerisirea pe timpul verii.
Acest tip de stup (orizontal) este prezazut cu doua urdinisuri, fiind posibila adapostirea in corpul acestuia a doua familii de albine (in special pe timpul iernii dar nu numai).
De asemenea, acest tip de stup mai este prevazut cu doua diafragme (una de reducere a cuibului si cealalta de separare a familiilor de albine) si un dispozitiv ce ajuta la fixarea ramelor in timpul transportului.
Avantajele si dezavantajele acestui tip de stup pot fi evaluate doar prin prisma priceperii stuparului, a tipului de apicultura practicat si a zonei in care se desfasoara activitatea.
Ramele din interiorul stupului orizontal au următoarele dimensiunile exterioare 435mm (lungime), 300mm (latime), speteaza de sus are 470mm lungime, lăţimea de 37mm în partea superioară şi de 25mm în partea mijlocie şi inferioară (rame DADANT 1/1)